Takarjuk a talajt!

A talajtakarás egy kertművelési technika. A talajtakarás a talaj bolygatásának, rendszeres kapálásának, ásásának vagy gépi megművelésének talajbarát alternatívája. A talajtakarásnak (mulcsozásnak) számos kedvező hatása van egyaránt a talajra és a növényekre.

A takarás magasabban tartja a talajhőmérsékletet, óvja a talajt a nagy fagyoktól, ugyanakkor a kiszáradástól is véd. A takart kert csökkenti a párolgási veszteséget, ennek eredményeként lényegesen kevesebb öntözést igényel, és nem tömörödik a talaja. A talajtakarás alatt intenzív a talajélet, a talajlakó élőlények „felássák” a talajt. A megakadályozza a gyommagvak kicsírázását, ezáltal a gyomosodást, a talaj a szerves takaróanyag bomlásának eredményeképpen pedig emeli a szervesanyag-tartalmát, azaz humuszban gazdagodik. Javul a talaj szerkezete, és helyreáll benne a normális talajélet.

Felhasználható anyagok
Talajtakarásra bármilyen természetes eredetű, ökológiai anyag felhasználható. Ez lehet szalma, széna, falevél, fűnyesedék, fakéreg, fenyőkéreg, faforgács, fűrészpor, istállótrágya, komposzt.

Takarjuk a talajt!Méret és vastagság
Az apróbb takaróanyagméret tömörebben, jobban takar, amit minimum 4-5 centiméter vastagságban célszerű kiszórni. A túl nagy szemcseméret alól könnyebben elpárolog a nedvesség, a kibukkanó takaróréteg alól rövid időn belül kicsírázhatnak a gyommagvak és kevésbé esztétikus a talajtakarás látványa. A nagyobb fedettség elérésének az érdekében a nagyobb frakcióméretű takaróanyagot legalább 5-8 centiméret vastagon terítsük.

Tartósság, pótlás
Minél vastagabb a takaróréteg, annál hosszabb ideig tölti be tökéletesen a funkcióját. Átlagosan 3-4 évig nyújt védelmet, ezt követően a bomlási folyamatok miatt célszerű pótolni. Ez általában egy kétcentiméteres friss réteg szétterítésével érhető el.

Fenyőkéreg
A legesztétikusabb, de a legdrágább takaróanyag. Általában a díszkertekben alkalmazott anyag. Jellemző rá, hogy lassabban bomlik, jól szellőzik. A jó minőségű, rostált, tisztított fenyőkéreg köbmétere általában tízezer és harmincezer forint között mozog, ami annak a mérettől is függ.

Beszerzése
Ha rászántuk magunkat a hasznos és esztétikus fenyőkéreg alkalmazására, akkor érdemes faiskolai lerakatokban, kertészeti árudákban vagy gazdaboltokban vásárolni.

Tegdes László

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen aktualitásainkról, híreinkről!

Válasszon egy listát
Adatkezelés *