Jó tudni (3.), hogy a kövér porcsin gyom ehető, egészséges és gyógyhatású

Népies nevei: disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér. Származását eredeztetik Ázsiából, de Amerikából is.

Leírása
Furcsa növény, amely minden kertben megállíthatatlanul szaporodik. Elüt a szokásos gazoktól, annyira jellegzetes, hogy más növénnyel nem téveszthető össze.
Egyéves, 15-30 cm magas, leginkább a földön heverő növény. A homokterületek egyik legelterjedtebb gyomja. Szára húsos, hengeres, tőből elágazó, levelei szintén húsosak, tojás vagy lapát alakúak, pozsgásak, 1-2 cm hosszúak. Virágai aprók, sárgák, a hajtásvégeken vagy a levél hónaljaknál ülnek.

kövér porcsin

Igénye
Meleg, fény és víz kell neki. Homok- és vályogtalajokon elterjedt, és különösen laza homokon számíthatunk tömeges megjelenésére. Melegigényes növény, csak a talaj erősebb felmelegedése után kezd csírázni, de ettől kezdve egész nyáron állandóan kel, ha elég nedvesség van a talajban. A nyári forróságban hihetetlen gyorsan nő, és pár hét alatt egyöntetű zöld szőnyeggel vonja be a talajt. Jelentős lelőhelyei a homoki kert- és szőlőkultúrák, de megtalálható parlagokon, utak mentén, kapásnövények között, tarlókon is.

Ehető
Számos országban élelmiszerként és fűszerként is fogyasztják a kövér porcsint. Íze enyhén savanykás, nyersen a cukorborsóra emlékeztet. Felhasználható nyersen salátákba, krémlevesekbe. Párolva remek köret, főzelék is készíthető belőle. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető. Fontos, hogy amikor csak lehet, ne főzzük, szinte tálalás előtt kerüljön bele az ételbe.

kövér porcsin

Egészséges, gyógyhatású
Nagyon egészséges, az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény. Innen származik gyulladásgátló és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) tulajdonsága. Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. Ásványi sókban gazdag, enyhén sós ízű leveleit és fiatal hajtásait gyűjtik. Olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, mint az oxálsavak, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonoidok, szívglikozidok, glikozidok. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók.
A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Mint megelőző szert az öregedés folyamatának lassítására alkalmazzák. Kínában hasmenés, hugyúti fertőzések és láz ellen alkalmazzák, Indonéziában szívgyengeség ellen. Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos.

kövér porcsin

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen aktualitásainkról, híreinkről!

Válasszon egy listát
Adatkezelés *