Jó tudni (2.), hogy miért együnk epret?

Az eper nem csak finom, hanem nagyon egészséges is. Segít megőrizni a szívünk egészségét, a memóriánk is jobb lesz tőle, de az egyes daganatos megbetegedések megelőzésében is segítségünkre van.

Nyolc szem elfogyasztásával már több C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, mintha egy egész narancsot fogyasztanánk el, ugyanakkor kevés cukrot és kalóriát, de annál több rostot tartalmaz. Az eper fogyasztása hozzájárul a különféle szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, és csökkenti a magas vérnyomást is. Sok folsavat tartalmaz, és emellett bővelkedik káliumban és B6-vitaminban is. A benne található antocián segít megelőzni a szívinfarktust. A benne lévő flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak, és még a stresszt is segítenek mérsékelni. Fogyasztása segít a különféle gyulladások és az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás csökkentésében, ráadásul erősíti az immunrendszert is. Ha rendszeresen eszünk epret, sokat teszünk az idős korral járó szellemi leépülés csökkentéséért.

Ezért a kerttulajdonosoknak minden oka megvan arra, hogy ne csak fogyassza, hanem termessze is a kertjében a szamócát, mert annak a gondozása és a szüretelése nem csak a testmozgás miatt tesz jót szervezetünknek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen aktualitásainkról, híreinkről!

Válasszon egy listát
Adatkezelés *