Szamóca – szakszerűen szedve

A szamóca hazánkban általában május utolsó harmadában kezdődik érni és érése június végéig tart. Az érési időszak nagymértékben módosul a környezeti tényezők és az időjárás hatására. Száraz, meleg időjárásban az érés üteme gyors, a korai és a késői fajták közel egyszerre érnek be, míg hideg időben az érés elhúzódik, a korai fajták valóban korán érnek.

Szedési érettség

A szamóca szedési érettségének a megállapításához a gyakorlatban a gyümölcsök színeződését vesszük alapul. A gyümölcs érettsége szempontjából zöld, félérett és érett fokozatokat különböztetünk meg, ami szüreti szempontból az éretlen, szedésre (szállításra) érett és a teljesen érett fokozatnak felel meg. A félérett gyümölcs csészeleveleihez közelebbi része már a fajtára jellemzően színeződött, míg a csúcsi része még csak rózsaszín, vagy halványpiros. Ebből következik, hogy még az azonos gyümölcs különböző részei sem egyforma érettségűek, de a gyümölcs nagyobbik hányadának kell a fajtára jellemző színűnek lenni szüret alkalmával. A teljesen érett gyümölcs egész felületén a fajtára jellemző színeződést mutat, íze és zamata teljesen kialakult. A szamócát puha, törékeny húsa miatt rendkívüli elővigyázattal szedjük, és a továbbiakban is a legnagyobb óvatosággal kezeljük.

Szedés időpontja

A szedés időpontjául a hűvös reggeli, vagy a kora délelőtti órákat kell választani, amikor a gyümölcs nem melegedett át, s a harmat azonban már felszáradt róla, tehát a gyümölcs felülete nem nedves. A tűző napon szedett, átmelegedett szamóca lényegesen gyorsabban puhul, és ezért sokkal nehezebben bírja a szállítást. Ugyancsak nem ajánlatos az eső áztatta gyümölcsöket leszedni, mielőtt azok meg nem száradnak. A nedves, nyírkosan szedett gyümölcs könnyen bepenészedik.
A házikertből frissfogyasztásra és feldolgozásra csak teljesen érett gyümölcsöt szedjünk. Az ilyen gyümölcs teljes értékű, íz- és zamatanyagban gazdag. Eladásra a jobb szállíthatóság végett 80%-os érettségi állapotban kell szedni.

Szedés, csomagolás

A szamócát szedésnél megfogni nem szabad, hanem két ujjunk közé fogva, körömmel csípjük le a kocsánynál körülbelül 1 cm kocsányt hagyva a gyümölcsön. Az a gyümölcs amelyikből a kocsány a csészelevelekkel és a torzsával kiszakadt, szállításra és csomagolásra már nem alkalmas. A leszüretelt szamócát azonnal a felhasználásnak megfelelő göngyölegbe kell rakni, mert a gyümölcs a többszöri átrakást és válogatást nem bírja! A frissfogyasztású szamócát 5 cm oldalmagasságú rekeszbe, 2-3 kg befogadóképességű gyümölcskosarakba és 20-40 dkg gyümölcs elhelyezésére alkalmas tálcába szüreteljünk. A szüretet megkönnyíthetjük, ha a rekeszek, gyümölcskosarak és tálcák elhelyezésére szedőállványt készítünk.
A túlérett, nyomódott vagy kocsány nélküli gyümölcsöt már a szedésnél külön kell rakni, nehogy az ép, egészséges árut benedvesítse. A minőségileg nem megfelelő és rothadt gyümölcsöt is szedjük le és távolítsuk el azültetvényből.

Szedés gyakorisága, termésmennyiség

A szamócát legalább 2-3 naponként szüretelni kell, hogy a gyümölcs jó minőségű legyen. Ha a termés eléri az 1 kg-ot négyzetméterenként (20 dkg/tő) jó közepes a termésünk. Kifogástalan körülmények esetén a 2 kg-ot is elérhetjük.

Tegdes László

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen aktualitásainkról, híreinkről!

Válasszon egy listát
Adatkezelés *