Parlagfű – allergia – védekezés

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) nem őshonos Magyarországon. Az 1920-as években az ország déli területein jelent meg először, később 1945 után kezdett el rohamosan terjedni. Ma már sajnos az egész ország területén megtalálható elsősorban a mezőgazdasági területeken, a parlagon hagyott nem művelt területeken, valamint az építkezések területein is.

Mi az allergia?
A civilizált emberek betegsége. Túlérzékenység, ami azt jelenti, hogy az ember és a természet kapcsolatát valami megzavarja. Az immunrendszerünk védekezik a vírusok, a baktériumok és az egyéb kórokozók támadása ellen. Allergia esetében viszont az immunrendszer ártalmatlan anyagok (kutyaszőr, virágpor, penészgomba) hatására is beindítja a szervezetünk védekező mechanizmusát, ami allergiás panaszokban nyilvánul meg.

A gyermekkori túlzott higiénia betartása nem engedi, hogy a szervezet az élet természetes kihívásaival találkozzon, ezért az immunrendszer tévesen reagál. A gyerekek szervezetének találkozni kellene bizonyos kosz-, por-, és kórokozó mennyiséggel ahhoz, hogy az immunrendszerük megtanulja a védekezést ellenük. Célszerű óvni gyermekeinket a túlzott szennyeződésektől, de engedni kellene, hogy a szervezetük megtapasztalja a környezetet.

Védekezés

Fontos, hogy a védekezést folyamatosan végezzük és minden eszközzel akadályozzuk meg a növény virágzását és azt, hogy magot érleljen. A parlagfű elleni védekezési módok alkalmazását minden esetben már a virágzás előtt el kell kezdeni, amikor a pollenszórás még nem kezdődött el. A védekezés lehetőségei a következők:

Gyomlálás: Ez a módszer csak a virágzás előtti időben ajánlott, mert a nagy tömegű virágporral történő találkozás egészségre gyakorolt hatása minden életkorban kedvezőtlen. A munkát kesztyűben végezzük, mert a növény minden része allergén (allergizáló hatású).
Kapálás A növényeket a tömeges megjelenésük után minél előbb tanácsos kikapálni, a talajszinten a gyökérnyaki részt elvágva a növényt elpusztítani. Ez a legbiztosabb módszer, mert így a növény kevésbé hajlamos újra kihajtani.

Kaszálás: a kaszálást követően a talajhoz közeli néhány centiméteren újabb, hamar virágzásnak induló oldalhajtások képződése várható. Az oldalhajtások megjelenését a megfelelő időben elkezdett és ismételt, szakszerűen végzett kaszálással megelőzhető. Fontos, hogy a kaszálást többször is végezzük el, még mielőtt az új oldalhajtások virágozni kezdenének.

Gyomírtó szer: használata esetén fontos gondosa megválasztani a használni kívánt szert és vigyázni kell arra is, hogy minél fiatalabb legyen a gyomírtó szerrel kezelendő növény. Legcélszerűbb ezt a módszert akkor elvégezni, amikor a gyomnövények zöme kikelt, és már elegendő levélfelületük van a szerek felvételéhez. A vegyszeres védekezést legkésőbb a növény 10 centiméteres állapotáig kell elvégezni.

Tegdes László

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen aktualitásainkról, híreinkről!

Válasszon egy listát
Adatkezelés *