Paradicsomfajták, növekedési erély szerint

A paradicsomfajták vetőmag tasakján feltüntetésre kerülnek az adott fajták növekedési erélye. A termesztésük előtt azonban célszerű tisztázni a fajtákat a növekedési erélyét.

Determinált fajta:
Jellemzője, hogy egy előre meghatározott magasság elérése után nem növekednek tovább. Törpe (bokor) és magasabb fajtái is vannak. Az elért szármagasság után virágot kezd hozni, majd termést érlel. Támrendszert csak akkor igényel, ha nagyra növő fajtáról van szó, illetve szeles területre palántáztuk ki. A törpe vagy bokor fajták előnye elsősorban a kis méretüknek köszönhető, ami egyúttal azt is jelenti, hogy kis helyigényűek, tehát erkélyeken, dézsákban is termeszthetők. Ezeknek a fajtáknak a termése általában egyszerre érik be. Ilyen fajta például a Kecskeméti 3F1 fajta, ami korai érésű, azaz júniustól júliusig szedhetők.

Determinált növekedésű fajta

Determinált növekedésű fajta

Féldeterminált fajta:
Ebbe a csoportba az erőteljes növekedésű fajták tartoznak. Jellemző rájuk, hogy miután leterem, ismételten virágot hoznak, de már nem növekednek tovább. Főhajtásukat 5-8 virágfürt zárja. A fürtök között alul három, felül két levél alakul ki. Ezeknél a fajtáknál gondoskodni kell a támrendszerről. Ilyen fajta például a Sultan F1 fajta.

Féldeterminált növekedésű paradicsom

Féldeterminált növekedésű paradicsom

Folyton növő fajta:
A fajtákra jellemző, hogy az adott tenyészidőszakban több méter magasságot (akár 5 métert) is elérhet, és folyamatosan terem. Egészen a fagyokig folyamatosan nő. A folyamatos terméshozás azt jelenti, hogy egyszerre csak néhány termés érik be, ezért nem kell egyszerre nagy mennyiséget betakarítani, hanem a folyamatosan érő terméseket folyamatosan szedhetjük. A több méter hosszú főhajtása és a nagy lombozata miatt erős támrendszert, kordont igényel. A nagy lombozata miatt kacsolni szükséges. Legismertebb képviselője a Lugas F1 fajta. Másik folyton növő fajta a Mini sárga, ami egy fürtös koktélfajta, melynek apró sárga bogyói szeptember végéig érnek.

Paradicsomfajták, növekedési erély szerint

Folyton növő paradicsom

Tegdes László

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen aktualitásainkról, híreinkről!

Válasszon egy listát
Adatkezelés *