Lehetséges-e mérgek nélkül?

Nem lehetünk meg mérgek nélkül? De igen, csak meg kell tanulni hozzá a kert talajának, növényeinek az életét! Növényt növény ellen, különböző biológiai hatásokat egymás ellen fordítva irányíthatjuk a kert élővilágának a rendjét. Ha ezt megtanuljuk, méreg nélkül is kertészkedhetünk.

Az ember a természeti törvényszerűségeket egyre inkább kezdi elfelejteni. Azt hiszi, hogy a növények mesterséges táplálási és védelmi rendszerében a jelenlegi nagy hozamok még sokáig fenntarthatók, illetve még inkább fokozhatók. Azonban soha ennyi növényvédőszert, egyéb kémiai anyagot nem kaptak a talajaink, növényeink, és soha ennyi kórokozó, kártevő nem pusztított! Mindezt a lehető leghamarabb abba kell hagyni. Felvetődik a kérdés, hogy mindezt hogyan és van-e erre reális esély? Igen, van! Azokban az európai országokban, ahol a környezetszennyezés már elviselhetetlen mértékeket öltött, évtizedek óta nemcsak elmélet, hanem gyakorlat is a csökkentett vegyianyagok alkalmazása, de létezik a teljes méreg nélküli termesztés! A mérgek nélküli termesztés élelmezésegészségügyi előnyein túl még gazdaságos is. A biológiai kertművelést olyan országokban dolgozták ki, ahol a kertészeti termesztők körében már meg is valósult a mérgek nélküli kertészkedés. Ehhez a kertművelési módhoz nemcsak jó szaktudásra (a természet sokkal mélyebb ismeretére), hanem a vegyi anyagokat kiváltó, természetes hatóanyagú védekezőszerek, tápanyagok, speciális szerszámok és eszközök is szükségesek.

A mérgek nélküli kertészkedés előnyei a következők:
A termesztett kertészeti növények (gyümölcs, szőlő, zöldségek) nem tartalmaznak vegyszermaradványokat.
A drága vegyszerek mellőzésével sok pénz is megtakarítható.
A biológiai kertművelés hozzájárul az egészséges környezet kialakításához, megőrzéséhez. Több, ily módon művelt kertek összessége mérsékli a városokban fokozódó környezetszennyezés hatását.
Kertjeink újra benépesülnek bogarakkal, lepkékkel, madarakkal.
Az ember szorosabb kapcsolatba kerül a természettel.
A mérgek nélküli kertészkedésnek, termesztésnek kifejezett hátránya nincs, legfeljebb annyi, hogy kezdetben több időt kell arra fordítani, hogy gondolkozásunkat hozzáillesszük a biológiai törvényekhez.

Tegdes László

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen aktualitásainkról, híreinkről!

Válasszon egy listát
Adatkezelés *