Információk a vetőmagtasakról: fogalmak, jelölések

A növény összes genetikai információját a vetőmag adja tovább. A környezeti hatásokkal, mint például a napfény, a talaj adottságok, az öntözővíz, közösen határozzák meg, milyen tulajdonságokkal fog majd rendelkezni a növény. A vetőmag tasakokon sokféle információval és jelzésekkel találkozunk, amire különösen érdemes odafigyelni! A csomagolás abban is segít, hogy az adott növény esetében mikori a vetés javasolt ideje, a vetési talajhőmérsékletet, a vetésmélységet, a sor- és tőtávolságot, a palántázás idejét és többnyire még az érési idő is megtalálható rajta. A virágmagok esetében ezen felül még a növény magasságát, színét és környezeti igényeit is feltüntetik a csomagoláson.

  • Érvényességi idő: ez nem azt jelenti, hogy ezután az idő után már nem lehet elvetni a magokat, hanem azt, hogy a mag addig tartja meg az előírásos csírázási arányát. Későbbi időpontban vetve csökken a csírázási százaléka.
  • Súly: ezt általában grammban tüntetik fel, vagy darabszám van megjelölve. A vetőmagok minőségi garanciáját a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal) régi nevén az OMMI (Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet) ellenőrző vizsgálatai jelentik, melyek megléte szintén feltüntetésre kerül a vetőmagok tasakjain.
  • Árcsoport: Az alacsonyabb sorszámú árcsoportba tartozó vetőmagok azok, amelyek általában a régebbi, olyan fajtákat jelentik, amelyek esetében már lejárt a nemesítőnek fizetendő díj, emiatt olcsóbban juthatunk hozzájuk. Ezeket a vetőmagokat általában a hobbi kertészek részére, kiskerti felhasználásra szánják. Ebbe a kategóriába kerülnek azok a magok is, amelyeknek gyengébb a csírázási aránya, így kisebb mennyiségben lesznek belőlük életképes növények. Az alacsonyabb sorszámú árcsoportos magnál általában kevesebb szem kerül a tasakba, így ezt is vegyük figyelembe a vásárláskor.
    A magasabb árcsoportokba általában új fajtákat találunk. A fajták előállítása, a nemesítés hosszadalmas, rengeteg időt és szakértelmet igénylő munka. Ezért kell fizetni a vetőmagok után az előállítót megillető díjat, vagyis licenc díjat. Ezért kerülnek többe az újabb fajták vetőmagjai. Valamiért különleges a színe, a mérete, vagy egyéb pozitív tulajdonságai miatt. Általában ezek a magok jóval ellenállóbak adott betegségekkel szemben is.
  • Csíravédő csomagolás: A vetőmagokat a csírázási képesség megőrzése érdekében csíravédő csomagolásban hozzák forgalomba. Ezért a külső tasakban még találunk egy kisebb, belső tasakot is. Ha vetés után megmarad néhány szem a felbontott vetőmagból, érdemes azt a kis tasakban lezárni, és visszahelyezni a nagyobb, információkat tartalmazó tasakba.

Jelölések

F1: azt jelenti, hogy a mag hibrid, azaz a kikelő növény magját már nem érdemes megszedni, és újra elvetni, mert az a tovább termesztése során már nem örökíti a jó tulajdonságokat.
NS: a normál vetőmagok nem kapnak speciális kezelést. A vetőmagot súly vagy darabszám alapján hozzák forgalomba. Minősége megfelel a nemzeti standardoknak.
PR: a precíziós vetőmagok speciális kezelésen mennek keresztül és nagyon jó a csíraképességük.
PM: a priming vetőmag előcsíráztatást jelent. Ezek a magok speciális kezelést kapnak azért, hogy aktiválják a csírázási folyamatukat.
SP: a pillírozott vetőmag esetében a mag felületére speciális borító anyagot visznek fel. Ne lepődjünk meg, amikor kibontjuk a csomagolást, mert ez az anyag teljesen képes megváltoztatni a mag formáját. Ennek az az oka, hogy ezek a magok alkalmasak a gépi vetésre is.
F+I: léteznek gomba- és rovarölő szerrel kezelt, csávázott vetőmagok is. Ezeknek élénk színűk van, általában pirosak, vagy zöldek. Érdemes ilyen magokat vásárolni, hiszen jóval biztosabban kelnek ki, mivel elpusztulnak a magvak felületén vagy a talajban található kórokozók. Azonban a szer, amivel a magokat bevonták, nem kerül be a növénybe.
Öko: ezek a vetőmagvak semmilyen vegyszeres kezelésen nem estek át.
Drazsírozott: az apró magvakat színezett réteggel veszik körül, hogy a mag nagyobb méretű legyen, így könnyebben lehessen elvetni.

Tegdes László

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen aktualitásainkról, híreinkről!

Válasszon egy listát
Adatkezelés *