Használjunk permetezési naplót!

A permetezési napló használatát jogszabály írja elő!
A növényvédelmi kötelezettség jogszabály szerint az alábbi személyekre terjed ki: aki földet, erdőt használ, növényt termeszt (termelő), növényt növényi terméket feldolgoz, forgalomba hoz, tárol vagy felhasznál köteles a károsítók ellen védekezni, terjedésüket megakadályozni, szükség esetén azokat elpusztítani, valamint a zárlati károsítókkal való fertőzést, vagy annak gyanúját a növényvédelmi hatóságoknak bejelenteni.

Azok a termelők és az olyan házikert tulajdonosok, vagy területhasználók, akik termékeiket, terményeiket forgalomba hozzák (piacon, boltban, átvevőhelyen, vagy egyéb módon) kötelesek a növényvédőszeres kezelésekről naprakész nyilvántartást vezetni. Ez a nyilvántartás az úgynevezett Permetezési napló. Ilyen permetezési naplót a növényvédőszereket gyártó, forgalmazó cégektől, nyomtatvány boltokból lehet beszerezni, de maga a termelő is készíthet. A lényeg az, hogy az alábbi adatokat tartalmazza a napló: a termelő (tulajdonos, kezelő, használó, bérlő) nevét, pontos címét, a védekezés sorszámát és időpontját (a befejezésének az időpontja), a kezelés helyét, területét, a használt növényvédőszer megnevezését, töménységét (%), mennyiségét (kg/m2, liter/m2) a szüret (betakarítás) időpontját, a termelő (felelős személy) aláírásával igazolva.

A naprakészen vezetett Permetezési naplót az utolsó kezelés után is meg kell őrizni. Az ellenőrzésre jogosult szervnek ellenőrzés során kérésre a termelő a naplót köteles bemutatni.
Permetezési napló nélkül, vagy pontatlanul vezetett naplóval, az áru nem forgalmazható és feldolgozása is tilos. Aki ezt megszegi az szabálysértést követ el.

Tegdes László

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen aktualitásainkról, híreinkről!

Válasszon egy listát
Adatkezelés *