Ne csak itassuk, etessük is a kertet!

29

Nyár elején már túl vagyunk jó néhány fűnyíráson, beüzemeltük az öntözőrendszert, és remélhetőleg a gyep időben megkapta a tavaszi indító táp-anyagot. A kerttulajdonosok egyre többet tartózkodnak a szabadban, kezdődik a gyep folyamatos igénybevételének időszaka.

Májustól augusztusig magas a gyep vízigénye, de természetesen a tápanyag igénye is. Nem olyan nyilvánvaló, hogy a szép és ellenálló gyepnek a nyírás és öntözés mellett tápanyagra is rendszeresen szüksége van. A pázsit növekedése során az öntözés mellett tápanyagot is ki kell juttatni, mivel az intenzíven öntözött gyepek, vagy jelentős mennyiségű eső esetén a talajban található tápanyagok kimosódása is jelentős. A gyepnek ugyanis nem csak a telepítés-kor, de később is szüksége van tápanyagra. Megfelelő növekedéshez, valamint a rendszeres taposással, egyéb környezeti ártalmakkal szembeni ellenálló-képesség érdekében a nitrogénen kívül foszforra és káliumra, valamint a szép, smaragdzöld szín érdekében magnéziumra is szükség van. A kifejezetten pázsit számára kifejlesztett mű-trágyák a szerves trágyáktól és a mezőgazdasági műtrágyáktól eltérően, magas nitrogéntartalom mellett optimális arányban tartalmaznak káliumot, foszfort és magnéziumot is, így hozzá-járulnak a fű harmonikus fejlődéséhez.

Gondok a kimosódó tápanyagok hiánya miatt

A hagyományos műtrágyákra, de a szerves alapú termékekre is igaz, hogy a sok csapadék, vagy rendszeres öntözés hatására kimosódhatnak a talajból. Hatástartamuk csupán néhány hét, ami a kimosódás miatt erősen lecsökkenhet. A kezdetben sok tápanyag hirtelen gyors növekedést, megnyúlást, később pedig – a tápanyagforrás kimerülésével – kisárgulást eredményez. A hagyományos granulált műtrágyák szemcséi nem is egyforma méretűek, ezért még műtrágyaszóró géppel sem jut-tathatók ki elég egyenletesen a gyepfelületre. Ezért van az, ami-kor az összefüggő gyepet sötétebb-világosabb foltok, sávok „tarkítják”.
Ezzel szemben a burkolt mű-trágyák szemcsemérete egy-öntetű, kijuttatásuk egyenletes, hatásuk hónapokon át tart. Kellő mennyiségben és arányban tartalmazzák a szükséges tápelemeket, amelyeket a burkolási technológiának köszönhetően folyamatosan, a fű tápanyag – igényével azonos ütemben adják le. A kimosódás minimális, használata biztonságos, nem okoz perzselést, és a környezetet sem terheli.
Mivel kiegyenlített növekedést eredményez, a fűnyírás gyakorisága jobban tervezhető, a le-vágott fű mennyisége kevesebb, mert hirtelen növekedés helyett inkább tömötté, sűrűvé válik a gyepfelület.