A minőség minden

25

Az ICL széles körben ismert műtrágyagyártó és tápanyag-utánpótlási szakértő vállalat az iparágban. Azonban az kevésbé köztudott, hogy fűmag keverékeket is fejlesztünk. A magas minőségű sport- vagy díszgyepek titka pedig a magas minőségű fűmag keverékben rejlik. Az elmúlt 10 évben kiemelt figyelmet fordítottunk magkeverék termékcsaládunk fejlesztésére.

25 év tapasztalattal a hátam mögött elmondhatom, hogy egy minőségi fűmag termékcsalád fejlesztése időigényes folyamat. A késztermék mindig kemény munka, elhivatottság és együtt-működő partnerek, kollégák munkájának közös eredménye. Elengedhetetlen a proaktivitás, valamint fontos, hogy a trendeket, a jövendő évek várható igényeit is figyelembe vegyük. A legjobb eredmény érdekében olyan nemesítőkkel dolgozunk együtt, mint a holland Den Haan Zaden vagy az amerikai Mountain View, ami lehetővé teszi, hogy újabb és újabb fajtákkal kísérletezhessünk. Évente több ezer növényt gyűjtünk be, hogy javítsuk saját fajtáink genetikai állományát. Célunk az egyre ellenállóbb, egyre szélesebb körben felhasználható fajták és keverékek értékesítése.

Professzionális nemesítőkkel együttműködve, a jövő igényeinek megfelelően dolgozunk magkeverékeink fejlesztésén.

A végső fajtaösszetétel megválasztásáért én vagyok a felelős. Nagyon odafigyelek rá, hogy az egyes fajták kiválóan kiegészítsék egymást, erős és ellenálló gyepfelületet alkotva.
A felhasználók számára a megfelelő fűmagkeverék kiválasztásánál komoly segítséget nyújtanak a termékfüggetlen, állami teszteken elért eredmények. Új fajtáinkat akkor úgy vetjük alá ezeknek a teszteknek, ha a saját kísérleti telepünkön már bizonyítottak, úgy-hogy biztosak vagyunk a sikerben.

Az American National Turf Evaluation Programme (NTEP) egy átfogó rendszer, amely az Egyesült Államok majdnem minden területéről gyűjt anyagot, leg-inkább a nyári sportokra használt gyepekről. Dél-Európa sportarénáira és golfpályáira vetítve az eredmények helytállóak maradnak. Az északi, kevésbé napsütötte területeken más kritériumokat is érdemes figyelembe venni, különösen nagy igénybevételnek kitett gyepeknél. Sok ország rendelkezik saját fűmagteszt programmal, ami alkalmas referencia, de nem feltétlenül nyújt tökéletes megoldást egyedi esetekben.

Az Egyesült Királyságban és Írországban is kihívást jelent az egyre szeszélyesebb, szélsőségesebb időjárás. Tavaly nyáron például a déli területek golfpályái szenvedtek az extrém időjárástól, a rend-kívüli nyári hőségek és a megszokottnál hosszabb szárazság miatt. Ezért is fókuszálunk nemesítésnél a szárazságtűrő fajtákra, amelyek jobban viselik a stresszt, és ellenállóbbak a legtöbb betegséggel szemben. Ezen fajtákkal kialakított gyepek jobban teljesítenek az extrém viszonyok között is.
Az ICL portfólióját alkotó fűmag-keverékek ötvözik az amerikai és európai génállományt. Ezzel igyekszünk kiválóan alkalmazkodó, magas tűrőképességű gyepet biztosítani vásárlóink számára, a változó klímaviszonyoknak meg-felelően. Világszerte ismert széles fajtakínálatunk, a fenntartók elsősorban minden körülmények között megbízható fajtáinkért választanak a kínálatunkból. A keverékek kialakításánál figyelembe vesszük a helyi viszonyokat, így akár az adott ország klimatikus és vásárlói igényeinek legmeg-felelőbb, egyedi keverékeket is tudunk biztosítani.
Az ICL termékcsaládja talán a leg-szélesebb a piacon. Mi biztosítjuk a legjobb exkluzív fajtákat vásárlóinknak. Ezek közül néhány:

Riptide tarackos tippan(Agrostis stolonifera)

Az ICL ProSelect fűmag termékcsalád tagja első helyen szerepel az angliai STRI 2019 “New Cultivar” golf gyep listán. Riptide fajtánk szerepelt a skandináv Scangreen teszten is, ahol kiemelkedően teljesített a fajta sűrűségének, betegségekkel szembeni ellenállásának és télállóságának köszönhetően.

Heritage cérna tippan (Agrostis capillaris)

Regisztrált fajta az Egyesült Királyságban, valamint Skandináviában. Ideális golf és bowling pályák felülvetéséhez, vagy átjárókhoz használt keverékek alapjául. Fő jellemzői a sűrű hajtás, kiváló megjelenés, valamint a microdochium betegséggel szemben tanúsított ellenállás. A Heritage fajta megtartja színét egész télen, és harsány zöld szín-eredményt mutat a nyári szezonon át.

Torsion angol perje (Lolium perenne)

Terjedő tővel rendelkező, ön-megújító képességű (TRT) fajta, kiemelkedő minőséget nyújt. Mélyzöld szín, kiváló ellenálló-képesség, kompakt és vékony levelek jellemzik ezt a fajtát. Ezen a tulajdonságai teszik alkalmassá szinte bármilyen területre. A Torsion fajta a “Proselect Sport” keverék része, amely ideális termék elütőhelyek, és sportgyepek helyreállításához.
Remélem, sikerült szemléltet-nem, mennyi munka és szakér-telem rejlik termékeink mögött. Pontosan tudjuk, mennyire fontos a fűmag minősége, ezért nyújtjuk a legjobbat. A golfpályákon elengedhetetlen a megfelelő fajta megválasztása, az extrém használat, időjárási körülmények és az egyre magasabb elvárásoknak megfelelően. Azért dolgozunk együtt más nemesítőkkel, hogy változatosságot és magas minőségű fajtákat biztosítsunk vásárlóinknak – mert a minőség minden.