A biológiai növényvédelem készítményei (1.)

DiPel DF - Szelektív biológiai rovarölőszer lepkehernyók ellen

12

A DiPel DF készítmény biológiai növényvédőszer, ami egy baktérium, a Bacillus thuringiensis (Bt) ssp. kurstaki által előállított spórákat és toxinkristályokat tartalmaz. A hatóanyag kizárólag a lepkefélék hernyóira gyakorol hatást, így a hasznos élő szervezetekre (természetes ellenségek, mint a katicabogár, beporzó rovarok, stb.) a házi kedvencekre és az emberre nem veszélyes. Ez a különböző lepkefajok között rendkívül széles hatásspektrummal bíró termék sokféle területen felhasználható: díszkertek, parkok esetében például a selyemfényű puszpángmoly, házikertben a gyümölcsmolyok, lombrágó hernyók ellen, veteményesben a különböző bagolylepkék vagy a káposztalepke hernyója ellen is sikeresen védekezhetünk vele.

L1-L3 állapot: A fiatal lárvaalakokat jelenti. A peték kikelése után ált. 4-5 lárva-stádium közbeiktatásával fejlődnek ki a szaporodóképes felnőtt egyedek.
Letális dózis: Halálos adag. Élelmezés-egészségügyi várakozási idő (rövidítve: é.v.i.): Az az időtartam napokban kifejezve, amelynek az utolsó növényvédelmi kezelés befejezése és a szüret, illetve a termény fogyasztása között el kell telnie.
Rajzásmegfigyelés: Feromonos, szín vagy fény alapú rovarcsapdázás.
Feromon: Egyes rovarok szexuális csalogatóanyaga.

Hatásmechanizmusa

A permetlével a növény felszínére juttatott hatóanyag elfogyasztásával a készítményben lévő toxinkristályok a hernyó bél-csatornájába jutnak, majd az ott uralkodó lúgos kémhatás miatt aktiválódnak. Ezek a speciális szerkezetű toxinkristályok adják a készítmény szelektivitását, hiszen csak a lepkefélék gyomorfa-lán képesek kárt okozni. A hernyó bélnyálkahártyáján perforációt idéznek elő, a kártevő táplálkozása a hatóanyag elfogyasztása után rendkívül rövid idővel (max. 2 órán belül) teljesen leáll, a kár-okozás tehát megszűnik. Ezt követően a kártevő pár napon belül elpusztul.

Fontos az időzítés!

A fiatal lárvák gyors anyagcseréjük miatt egységnyi testsúlyra vonatkoztatva a legtöbb toxint veszik fel. Ezért viszonylag kisebb mennyiségű méreganyagtól is hamar elpusztulnak. Az idősebb lárvák esetében már sokkal több növényvédőszer felvétele szükséges a letális dózis eléréséhez. A készítményt igyekezzünk a még fiatal (L1-L3 állapotú) lárvák ellen felhasználni. A hatékony kezeléshez elengedhetetlen a rajzásmegfigyelés és a pontos időzítés. Az az optimális, ha a tömeges lárvakelés legelején permetezünk, megfelelő permetszer-fedettség mellett. A készítmény hatástartama 7-10 nap, tehát elhúzódó lárvakelés esetén ilyen időközönként ajánlott megismételni a kezelést.

Hasznos tudnivalók

A készítmény jól kombinál-ható más biológiai, kémiai növényvédő szerekkel vagy egyéb anyagokkal (például: lomb-trágyák, növénykondicionálók). A permetlé készítésénél ügyeljünk arra, hogy a permetlevünk pH-ja ne legyen lúgos (javasolt pH: 5,5-6,5)! A kezelést a kora-esti órákra időzítsük, mert ezek a környezeti tényezők (alacsony UV sugárzás, alacsony hőmérséklet, szélcsend, stb.) a legelőnyösebbek ahhoz, hogy a hatóanyag a legjobban tudjon érvényesülni. A készítmény élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 2 nap, tehát a betakarítási időszakban is biztonságosan, a szermaradékok kockázata nélkül alkalmazható és az egymást követő kezelések sem rejtik magukban a rovarölővel szembeni ellenállóság kialakulását a kártevőkben.