Mintakertvázlatok - Kiemelt kép. Rajz: Pagony Táj- és Kertépítész Iroda.

Mintakertvázlatok (1.)

A bemutatásra kerülő mintakertvázlatok méretüknél fogva alkalmasak a családok gyümölcs- és zöldségellátásának biztosítására. A telekméret a teljes megművelés esetén az önellátáson túli termelésre is alkalmas lehet. A mintakertekben a kisállattartás lehetősége is biztosított. A vázlatok konkrét javaslatot tartalmaznak egy-egy ház-telek kombinációra, ugyanakkor lehetőség van bizonyos funkciók cseréjére, elhagyására is annak érdekében, hogy a kert a leendő lakóik igényei szerint formálódjon.

A kert 25 × 40 méteres telken kerül kialakításra, mely három részből áll.

Az udvar első részében díszkert kap helyet, ahol a telekhatár mentén térhatároló díszcserjék, a sarokban egy lugassal fedett gépjárműbeálló és terasz található. A tornác elé évelők, igény szerint fűszernövények telepítését javasoljuk. Mivel az épület külső kamrabejárattal is rendelkezik, a ház végében jó lehetőség adódik külső tároló elhelyezésére, ahonnan a termények gyorsan a konyhába juttathatóak. A gépjárműbehajtó igény esetén szórt burkolattal is kialakítható.

Mintakertvázlatok 1
Rajz: Pagony Táj- és Kertépítész Iroda

A tornácról gyephézagos burkolat vezet a kert középső részébe, a gazdasági udvarba. Itt a telekhatárra merőlegesen elhelyezett épületben, egy tető alatt kap helyet a tyúkól és a szerszámok tárolására alkalmas fészer. A tyúkólhoz kapcsolódóan kerített baromfiudvar, mellette komposztáló található.

A hátsó kertben a gyepes út két oldalára szervezve veteményágyak, a telekhatár mentén gyümölcstermő bokrok találhatóak. Az út két oldalát szőlő kíséri, a kert végében gyümölcsfák kaptak helyet.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés

Vélemény, hozzászólás?