Meglévő fák kertbe komponálása 6. Tervező: Bruckner Attila.

Meglévő fák kertbe „komponálása”

„Az év kertje” 2013 – fődíj

A finoman átgondolt kert kiemelkedő értéke, hogy a táji környezetet is alkotóelemként alkalmazza a kompozícióban. A kertbe telepített, igényesen megtervezett növényzet megőrzi és tovább gazdagítja a kilátást. Az épület közvetlen előterének kialakítása példaértékű összhangban áll az architektúra formáival és anyaghasználatával. A zavartalan kerthasználatnak megfelelően csoportosítottak a funkcionális elemek (gyerekjátszó, medence, kerti piknikező hely).
(Részlet a zsűri véleményéből.)

„Az év kertje” 2013 pályázat fődíjas kertje.
Tervező: Bruckner Attila.

Közel trapéz alakú ingatlanon a meglévő épület lebontása után modern stílusú, „L” alakú épület került megépítésre, mely kertjének tervezésére kaptam megbízást.

Nyugati telekhatár
Az ingatlan nyugati telekhatárán kétállásos garázs és egy fallal oldalról csak részben határolt kerti kiülő (pihenő, grill, konyha) került megépítésre. Ezen a részen több meglévő fát (füge, dió, feketefenyő, hárs) kellett „belekomponálni” a kerttervbe. A kert az említett épületek miatt erősen felszabdalt területű lett, de annak központi részén az épület „L” alakjának öblében illetve a déli telekhatár mentén volt mód kertépítészeti szempontból a kibontakozásra.

Előkert
Az előkert teljes egészében a gyalogos- és a garázs felé a gépjárműközlekedésre lett berendezve, ezen a területen minimális zöldfelület került kialakításra.

Központi rész
A kert központi részén az épülettel, illetve a nyugati telekhatárral párhuzamosan alacsony, nyolcvan centiméter téglatámfal épült, így a terület az épület földszintjének magasságába került. Gyakorlatilag egy nagy, tágas, nyílt nappalivá vált a kertrészlet, a földszinti helyiségek kibővítésévé. A támfal tégla építőanyaga analóg az épület homlokzatának anyagával. A teret alacsony cserjék és évelők határolják, fizikai és esztétikai kontúrral zárják le a teret.

Déli telekhatár
A déli telekhatár mentén, a hátsó kertben a félig földbe süllyesztett meglévő pince teteje levendulaszőnyeget kapott, a kert hátsó sarkába pedig fűszerés konyhakert lett tervezve, de a kivitelezés során az építtető mégis úgy döntött, hogy ide medencét épít. A pincéhez és a medencéhez vezető út bazaltkő szegéllyel épült, ami a Balaton-felvidék egyik jellemző építőanyaga és szürke (nedvesen sötétszürke) színével jól harmonizál a terrakotta hatású rusztikus téglafelülettel. A szürke és vörösbarna színt a gyep üde zöldje és a cserjék, évelők változó árnyalatú zöld színei teszik harmonikussá.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés

Vélemény, hozzászólás?