Mediterrán harmónia (tervező: Geiger Nóra) 1

Mediterrán harmónia

„Az év kertje” 2010 – kiemelt díj

A trapéz alakú telek jelentős részét elfoglaló tagolt homlokzatú épület mellett egységes arculatú, jól formált, szép kertet alakított ki. Növényalkalmazása különösen színvonalas. A kiemelt dekorativitású részletek tervezésével mértéktartóan él, a lágy vonalvezetésű formák alakításával biztos kézzel bánik. Igen jól sikerült a kert kivitelezése is.
(Részlet a zsűri véleményéből.)

A rokonszenves házaspár 2007-ben keresett meg kerttervezési szándékával. Mediterrán jellegű házukhoz szerettek volna hangulatában illeszkedő kertet kialakítani. A mediterrán stílushoz illő növények, a nagyvonalú térképzés, az épületből nyíló kellemes kilátás és egy jó rálátással rendelkező játszórész voltak a főbb instrukcióik a kert tervezéséhez.

A tervezés megkezdésekor az épület már szerkezetkészen állt, a kertben pedig mindössze három fenyő nyújtott némi zöld „színfoltot”. A telekhatáron épített kerítések minden irányból erős lehatárolást adtak, így a takarásképzés nem kapott olyan hangsúlyt, mint ahogy az esetek többségére jellemző. Azt kérték, hogy a kert minél barátságosabb legyen, jöjjenek létre nagy terek, amit szabadon használhatnak, és nem ragaszkodtak a kerítés előtti magas „sövényszerű” beültetéshez. Kértek továbbá egy a konyhából jól látható helyen lévő játszóvárat és egy kiülőt, melyek közül az utóbbi kivitelezése elmaradt. A tervezési terület a Dunától nem messze helyezkedik el, ezért a növények kigondolásánál a vízpart miliőjéhez közel álló karaktereket próbáltam választani – összeegyeztetve a mediterrán jellegű növény iránti igénnyel.

A kert tervezésekor a funkciók és a térszerkezetek meghatározása volt a kezdő lépés. Az első koncepcióterven jelöltük ki a játszóvárnak és a kiülő résznek a helyét, továbbá a növényágyak kontúrjait. A következő lépésként részletesen megbeszéltük a javasolt növényeket, és a közös nevezők gyors megtalálásának köszönhetően hamar megszülethetett a részletes terv.

A kiskapu és az épület bejárata nem volt szemben egymással, ezért kellemes ívű és megjelenésű utat lehetett oda „kanyarintani”, változó szélességgel. Az út bal oldalára egy savanyú talajú részt képzeltem el, ahol összefüggően talajcserét kellett végezni. Így kerülhettek be a rododendronok, erika, tollbuga, erdei csillagfürt, hortenzia és a japán kövérke, amik szemmel láthatóan kiválóan érzik magukat a számukra kialakított közegben, és különleges megjelenésükkel a kertről a legelső benyomást adó terület ideális növényei.

Az épület két fala melletti oldalkertek igen keskeny sávok, de alkalmasak voltak arra, hogy egy kanyargós tipegősort vezessek végig az épület túlsó feléig. Az ösvényt páfrányokkal, árnyékliliomokkal, puszpángokkal öveztem, az árnyas jelleget pedig az üde lombszínekkel és a változatos levélformákkal próbáltam vidámmá varázsolni. Erre az oldalsó, szűk területre nyílik rálátás egy széles ablaksoron keresztül a konyhából, ezért az ablak szélességében a növényágyat egy alacsony fallal emeltem ki a kerítés lábazatának magasságában. A falnak az épülettel megegyező burkolatot adtam, így megjelenésében illeszkedik a környezetéhez.

A kert nagy, összefüggő területe a terasz és a télikert előtt bontakozik ki, ezért a játszórész helyének meghatározása elég behatárolt volt. A konyha felől rálátást próbáltam biztosítani a gyermekek területére, ugyanakkor igyekeztem minél inkább a kert szélére húzni, hogy a terasz előtti zöldfelületen ne uralkodjon el túlságosan. A játszószer anyaghasználata a környezetében lévő építményekhez igazodik, teteje a ház cserépfedésével, oldala a kerítés és a teraszburkolatnál alkalmazott időtálló fautánzatú burkolattal egyezik meg. A kertbe tervezett tipegők talpfa mintázatú betonelemek, a gyalogos- és gépjárműburkolatok pedig követ idéző beton térkőből készültek. Az alkalmazott anyagok időtállóak, ugyanakkor nagyon esztétikusak és természetközeli megjelenésűek egyszerre.

A telek tervezésekor az íves vonalakat és a természetközeli növényhabitust részesítettem előnyben. A játékosan vezetett növényfoltokkal próbáltam elérni, hogy a kertben sétáló sejtelmes, változatos benyomást kapjon, és kellemes térélménye alakuljon ki.

A kert két éve készült el és kisebb változtatások mellett szinte maradéktalanul a tervek szerint valósult meg. A kivitelezést egy helyi szakember végezte. A kert az ő precíz, igényes munkájának és a tulajdonosok odafigyelésének, gondoskodásának köszönhetően nagyon szép, rendezett állapotban van.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés

Vélemény, hozzászólás?