Magukénak érzik (Szép Kertek No. 60.). Tervező: Kuhn László. 3

Magukénak érzik

„Az év kertje” 2010 – kiemelt díj

A terv a családi ház kertjének egyik kiforrott mintapéldánya. Rendkívül hangulatos részletekben gazdag. Ehhez nagyban hozzájárul a megépítés óta eltelt több év és a szakszerű, kertszerető ápolás. A kert erőssége a buja növényzeten kívül az épített és vizes elemek harmonikus illeszkedése a házhoz és a teljes kompozícióhoz. Az elburjánzó növényzetnek a kert lényegét megőrző, felújító metszése – alakítása időszerűvé vált feladat.
(Részlet a zsűri véleményéből.)

A tervezési terület saroktelke egy újonnan kijelölt lakónegyedben található, a kert építése idején még félkész házakkal körülvéve. Azóta a gondosan rendben tartott, csendes utcában már a bejárat előtt világossá válik, hogy a tulajdonosok valóban magukénak érzik a helyet, ahol élnek. Gondosan nyírt gyep, díszjuhar, örökzöld növények párnái és díszfűfoltok jellemzik az utcafrontot, és a legyezőmintás bazalt kiskockakővel burkolt, íves vonalú gépkocsibehajtót.

Az utca és a kert közötti átmenetet csak az ízlésesen megformált kerítés látványa adta tudtunkra. Az épületen kívül az építész, Mezei Mihály tervei alapján épült a kapuépítmény és kerítésoszlopok, valamint az épülethez kapcsolódó nagyméretű terasz is.

Belépve a kapun dunabogdányi követ taposunk, és ugyanez a kő köszön vissza az épület homlokzatán is, kiegészítve felfutó borostyánfoltokkal. A harmóniából következtethetünk arra, hogy építész és tájépítész összhangja, közös munkája nyomán vált otthonná az épület és a kert. Az együttműködés már az engedélyezési tervet megelőzően megkezdődött, kiváló bizonyítékát adva, hogy érdemes az épületet és a kertet párhuzamosan alakítani egymáshoz.

A személybejárat bal oldalán andezitburkolatú, kúthoz hasonló, egyedi tervezésű kerek csobogó épült, elektromosan működtetett kis szökőkúttal. Mellette, lágy ívekkel kanyarodó betonba rakott, faragott, illetve hasított andezitlapokkal burkolt ösvény mutatja meg az utat a kert hátsó részei felé. A kő látványát tarka levelű évelő beültetés oldja. A kert központja, súlypontja a greslap burkolatú terasz, amelyet évelők és alacsony cserjék nagy változatossága ölel körül. Az eredeti növénykiültetési terv is nagy hangsúlyt fektetett az évelők alkalmazására.

A visszafogott színű évelőcsoportok mögött örökzöldek üdezöld színfoltjai nyújtanak állandó hátteret, az új látványelem, a kerti tó felé vezetve a szemet.

A tulajdonosok külön kérésére tervezett tó és a hozzá kapcsolódó vörösfenyő alapanyagú pergolával árnyékolt, faburkolatú terasz mára bensőséges hangulatú, árnyékos, üde tartózkodóhellyé vált. A faburkolatú terasz egy része stégszerűen a tó fölé nyúlik. A tó medrének szerkezetét 1 mm-es gumifólia szigeteli. A tóból kiemelt földmennyiség alkotja annak a két dombnak az alapját, amelynek völgyében gondosan válogatott, egyedi kövekből és évelőkből felépített, mesterséges forrás helyezkedik el, amelyből a tavat tápláló patak ered. A patakot szűrővel ellátott szivattyú forgatja vissza a három kis vízesésszerűen kialakított bukógáton át.

A forrás környékét a terasszal és pergolás pihenőhellyel gyephézagos, szabálytalan andezit lapokból álló körösvény köti össze. A faburkolatú terasz mellett a tulajdonosok kívánságára tűzrakó hely épült, ülőmagasságú pihenőfallal kiegészítve. A tűzrakó hely, az ülőfal lábazata és a burkolat szintén dunabogdányi andezitből készült. Az innen folytatódó ösvény visszakanyarodik az épület pihenőteraszaihoz, illetve épület körüli járdaként folytatódik. Az épület bal oldalán az út hátra vezet a gyepesített, a szomszédoktól cserjével lehatárolt játszófelületre, amely a tulajdonosok kívánságára a terepviszonyokat kihasználva csúszdával kombinált játszóvárral és hintával lett volna berendezve. (Ebből azonban csak a hinta valósult meg.) Mára a gyerekek felnövésével a játszóhely gyepes dombként alakult a kert díszévé.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés

2 hozzászólás a(z) “Magukénak érzik” bejegyzéshez

  1. A tájépítész nevét, aki a kertet tervezte, megtudhatnám?

Vélemény, hozzászólás?