1. kép

Magánkert London kertvárosi övezetében

Magánkert 100 000–250 000 angol font kategóriában – díjazott kert

„A Megrendelő mindent kért és meg is kapott. Egy kiterjedt baráti körrel rendelkező fiatal értelmiségi házaspár kikapcsolódásra és pihenésre alkalmas külső térre vágyott. A ház előtt és mögött homokkő kocka burkolat biztosít egységes megjelenést, míg a hátsó kertben minden figyelem az íves lépcsőkre irányul, melyet a fellépők alatt végighúzódó LED kötélfény emel ki. A teraszon helyet kapott egy távvezérlésű grillsütő is. Mind az elő-, mind a hátsó kertet bukszus, évelő és egynyári növényekből álló ágyások övezik.”
(Részlet a zsűri véleményéből.)

Négy évvel ezelőtt lehetőségem nyílt egy tervezéssel és kivitelezéssel egyaránt foglalkozó angliai irodánál elhelyezkednem. A munkakapcsolat azóta is töretlen, csak a helyszín változott meg a hazaköltözésem óta.

A London kertvárosi részén lévő, átlagosnak mondható 370 m2-es kert tervezésénél szabad kezet kaptam a megrendelőtől, korlátot csak az övezetre vonatkozó előírás szabott, mely rögzíti, hogy a meglévő burkolt felületek aránya nem bővíthető.

Az előkert a szigetországban kedvelt klasszikus kocsifordulót jelentette. Ennek kialakítása a helyszűke miatt nem sok lehetőséget kínált. A cél mégis az volt, hogy a környéken megszokott eleganciát reprezentálja az akadálytalan közlekedésre és a parkolásra egyidejűleg alkalmassá tett felhajtó. A bejárati lépcsők és növényágyások lágy kanyarulatai határolják a homokkő burkolatú teret. Bukszusgömbök és méhkaptár alakúra nyírt tiszafák alkotják a növénytömeg túlnyomó részét az elő- és hátsó kertben egyaránt. Helyenként egynyári és évelő csoportok bontják meg a homogén zöld egységet.

A leghangsúlyosabb látványelem a kert teljes szélességében elnyúló hullámzó ívű lépcsőkar, mely finom kapcsolatot teremt az épület és a magasabban fekvő gyep között. Követve a ház beosztását, a konyhából kilépve a beépített távvezérlésű grillezővel felszerelt kerti étkezőhöz jutunk, a nappaliból pedig csak egy lépésre van a szabadtéri pihenőtér. A két funkcionális egységet egyszerre választja el és kapcsolja össze a „leváló” lépcsőfok adta szintkülönbség. Este a látványt fokozza a lépcsőfellépők alá rejtett kötélfény és a fák körül elhelyezett fénytestek.


BALI (British Association of Landscape Industries) National Landscape Awards 2010
Brit Tájépítész Szövetség, Országos Tájépítészeti Díj 2010
Bővebb információ: www.bali.org.uk

Felfelé mutató nyí­lhirdetés

Vélemény, hozzászólás?