A rendelkezésre álló kis telek csak szűkös lehetőséget, egyszerű megoldásokat kínált a lakóház igényes kertészeti környezetének a kialakítására. A tervező az adottságokhoz igazodó, logikus területhasználatot alkalmazva a kertet növényekkel beültetetett szabadtéri szobaként formálta meg. A kert síkjához képest a lakóház földszintje és tágas, kinti tartózkodásra leginkább használt, burkolt terasza 80 cm-el kiemelt. Ezért a kert „L” alakú, növényzettel beültetett túlnyomó részét süllyesztett, egységes, sík gyepfelület alkotja, melyet kívülről zártságot keltő, magas, épített falak határolnak. A tervező legfontosabb célja ennek a szorító zártságnak kertészeti eszközökkel történő oldása volt. A gyep szélén, a falak előtt végig keskeny cserjesávot létesített. Ennek beültetése gyűjtemény jelleggel, egyesével kiválasztott, változatos formájú és igényű szoliterként telepített cserjékkel készült, keretezve a gyepet, egyben oldva a határoló magas falak monotóniáját. A terasz melletti szintkülönbség áthidalása részben évelőkkel és talajtakaró cserjékkel beültetett előre gyártott beton elemekkel, részben kis füves rézsűvel készült. A kert esztétikai értékét fokozza a gondos, precíz ki-vitelezés, mely az utcai, közterületi előkert kialakítására is kiterjedt.

(Részlet a zsűri véleményéből)

Egy alföldi nagyváros polgár-városi negyedében áll az utca karakterébe illő új családi ház. Építésének befejezésekor a kertjének kialakítása is megkezdődött. A kis térséget maximálisan kihasználó, egész évben látványos, a megbízó család igényeinek megfelelő lakókert kialakítása volt a cél.

A teljes cikk megtalálható a SZÉP KERTEK 107. lapszámában.
A lapszám megrendelésével kapcsolatban érdeklődhet az info@szepkertek.hu elérhetőségen