Kerti százszorszép (Bellis perennis), piros virágú 2

A kert növényei – Bellis perennis (Kerti százszorszép)

Leírása
Alacsony, mindössze 8-10 cm magasra növő lágy szárú, kétnyári növény. Megnyúlt tojásdad alakú levelei szőrös tőrózsát alkotnak. Fészkes virágzatában a csöves virágok sárgák, a sugárirányban elhelyezkedő nyelves virágai pedig fehérek, rózsaszínűek vagy pirosak. Telt virágú alakjai értékesebbek.

Virága
Virágzata hosszabb-rövidebb kocsányon szimpla, félig telt vagy telt 1,5-3 cm átmérőjű. Egyszerű és telt virágai fehérek, rózsaszínűek és pirosak lehetnek. Ismertek a nyelves és csöves szirmú fajták. Márciustól májusig, az időjárás erősebb felmelegedéséig folyamatosan nyílnak.

Igénye
Minden jó táperőben levő talajban, napos helyen megél. Fagytűrő.

Szaporítása
Magvetéssel szaporítjuk. Magját júliusban, augusztus elején szabadföldbe vagy hidegágyba vetjük, majd 15 × 15 cm és 20 × 20 cm-re ültetjük ki állandó helyére. Kiültetése még virágzó állapotban is eredményes.

Felhasználása
Virágágyak egységes kiültetésére nagy színfoltok kialakítására, szegélyezésére, ablak, erkélyládák, kővázák, sírok kora tavaszi díszeként egyaránt keresett. Virágait néha a virágkötészetben is felhasználják.


Kétnyári dísznövény: azok a dísznövények, amelyek az első évben csak vegetatív szerveket képeznek, a telet nyugalomban töltik, és a második évben hoznak virágot és termést (magot).
Vegetatív szervek: a növény létfenntartó szervei: gyökér, szár, levél.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés

Vélemény, hozzászólás?