Garázskert 2. Tervező: Herczeg Mónika.

Garázskert

„Az év kertje” 2010 – kiemelt díj

A szűk területen kevés eszközzel, helyenként mértéktartó megoldásokkal harmonikus megoldáshoz jut. Bár a nyugtalan formák (pl. gépkocsilehajtó melletti ugráló felső élű növényládák) néhol lerontják a színvonalas kivitelezés és gondos fenntartás eredményét, a terv – és a kivitelezés kiemelt díjazásra méltó.
(Részlet a zsűri véleményéből.)

A tulajdonosok évekkel ezelőtt fogtak hozzá házuk teljes átalakításához. Az átalakításkor csak a városképhez illeszkedő utcai homlokzatot és házrészt hagyták érintetlenül. A hátsó épületszárny helyén teljesen új lakrészt alakítottak ki. A telek hátsó részén, a terepszint alá nyúló, kétszintes műhelyépület felső szintjét elbontották. A föld alatti szinten garázst alakítottak ki. A födém megerősítése és a szigetelés megoldása után a tetejére 20 cm vastag földet hordtak. Ez a későbbiekben befüvesítet területrész egy kisebb rézsűvel csatlakozott a környező kertrészhez. Az udvar nagy része viacolor burkolatot kapott. A fennmaradó helyekre zömmel örökzöldeket ültettek, hogy eltakarják a szomszédos épületfalat.

A kialakítás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A garázst egyáltalán nem használták, mert inkább a zárt beépítésű ház fedett kocsibehajtójánál parkoltak. A burkolat és az épület melletti terasz tájolása miatt a kert nyáron nagyon meleg volt, a födémen lévő gyepfelületet sivárnak érezték. Szerették volna a kertet használhatóbbá, tetszetősebbé tenni, ekkor fordultak kerttervező szakemberhez, hogy segítsen rendszerbe fogni és új ötletekkel gazdagítani elképzelésüket.

A tervezés elsődleges feladata a födémen lévő terület „kertté varázsolása” és a medence elhelyezése volt. Erre a helyi adottságok miatt csak az épület mellett, a régi terasz átalakításával nyílt lehetőség.

A garázsfödém terhelhetősége nem tette lehetővé, hogy az egészre vastagabb földréteg kerüljön, ezért a födém szélén kisebb méretű, 60-80 cm magas fa növénykazetták lettek elhelyezve, melyekbe már nagyobb cserjék, örökzöldek is ültethetők.

A ládák közötti részt nagy szemű kavics borítja, és Budapest térkő szegély választja el a gyepfelülettől. A kavicsos részre különböző magasságú évelők kerültek. A födém a szomszéd kerítésfala melletti részén pergolával fedett, árnyékos pihenő létesült, a másik végében kialakított faburkolaton pedig a meglévő tűzrakó kapott új helyet.

A födém és a környezetében lévő alacsonyabb kertrész közötti szintkülönbséget a korábbi egyenes rézsű helyett alaprajzilag és magasságilag is „megmozgatott” alacsony falak, illetve az így kialakított növénykazetták hidalják át. A kazetták „benyúlnak” a garázs fölé is, így ott lehetőség nyílt kisebb kerti terek kialakítására. A magasságkülönbségek miatt ugyanakkor optikailag is megnövekedett a rendelkezésre álló tér nagysága.

A medence az újonnan kialakított terasszal egybeépítve közvetlenül az épület mellett kapott helyet. A jobb helykihasználás érdekében a vízfelület, amit a mellette lévő garázslehajtótól növényrács választ el, L alakú lett. A lehajtó másik oldalán, a meglévő betonfalra nagyméretű növényládák kerültek. A régi garázs funkciója is megváltozott. A gépkocsival történő megközelítés lehetőségét meghagyták, de garázs helyett biliárd- és fitnesztermet alakítottak ki benne.

Az oldalkertben a tulajdonos kérésére az első ütemben nem végeztek nagy átalakításokat. A meglévő csüngő japánakác sátorszerűen lehajló lombkoronája alatt kukatároló került elhelyezésre és kibővült a korábban itt lévő gyerekjátszó is. A talajt gumitégla fedi, amire hinta, csúszda és játszótorony került. Másfél évvel a kertépítés befejezése után, a hátsó kert sikerének láttán a tulajdonosok mégis úgy döntöttek, az oldalkertet is szeretnék átalakítani. A tervek elkészültek, a megvalósítás viszont a közeljövő feladata lesz.

A kert átalakításával nemcsak használhatóbb kerti terek jöttek létre, hanem barátságosabb, nem szokványosan kialakított kert is létesült, mely a tulajdonosok számára új életteret jelent.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés

Vélemény, hozzászólás?