KAZA Concrete „Cracked Earth” járólap

A „CRACKED EARTH” beton járólap bemutatkozása HUGO BUGG „RBC Waterscape” kertjében (RHS Chelsea Flower Show 2014)

Hugo Bugg, az RHS Chelsea Flower Show 2014 aranyérmese (RHS = Royal Horticultural Society, Királyi Kertészeti Társaság, Nagy-Britannia) ismét bizonyította, hogy magas színvonalon képes rámutatni összetett kérdésekre, innovatív és fenntartható tervezési környezetbe helyezve azokat.

A Hugo Bugg tervezte „Waterscape” kert – a 2014-es Chelsea Flower Show-n bemutatott 16 kert egyikeként –  a vízzel kapcsolatos globális szintű problémákra irányítja a figyelmet, utánozva a természetes vízfolyások karakterét – elegáns környezetbe ültetve.

„A kerttervezés egyik leggyorsabban emelkedő csillaga” (The Telegraph), a Hugo Bugg Landscapes (a tervező cége) olyan új kerttervezési gyakorlatot vezet be és képvisel, ami az egyik leginkább ünnepelt kerttervező műhellyé teszi az Egyesült Királyságban. Munkáját, a kifejezés kulcs-elemei tekintetében, a struktúra és a textúra elmélyültsége, innováció, valamint az elemek kiváló kontrasztképzést eredményező egymás mellé helyezése jellemzik.

A szentendrei gyártóbázisú KAZA Concrete szerves részét alkotta az „RBC Waterscape Garden” létrehozása folyamatának. Szorosan együttműködve Bugg-gal, a KAZA biztosította a technikai háttéret és gyártotta le a „Cracked Earth” (repedezett föld) motívum megjelenítéséhez szükséges, finomított beton alapanyagú mozaik járólapot.

A „Cracked Earth” minta alapját két különböző típusú, nagy, mozaik-szerű elem alkotja. Ezek 54 különböző kisebb darabból állnak, melyek mindegyike egyenként gyártott, felületkezelt, illetve egyenként viszik fel a hordozó rétegre. Ez lehetővé teszi a gyors és fáradságmentes telepítést, bonthatatlan kötés alkalmazása nélkül, ezzel együtt folyamatos és jól járható felületet alkotva.

A kis darabok homorú felülete az alkalmazott, természetes hatást keltő szárítási módszerből adódik, ami megegyezik a természetben végbemenő hasonló folyamattal.

„A mély benyomást gyakorolni képes installáció vizuális hatását a tervezési folyamatot jellemző őszinte megközelítésből nyeri, amit alátámaszt a hatását a háttérből kifejtő, mégis meghatározó gyártástechnológia. Mindezek az általános design elvi oszlopaiként szolgálnak.” – mondta a KAZA Concrete társalapítója, Oszkó Péter.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés