Kis telken nagy ház tipikus példája 3. Tervező: Pócsik Judit.

„Kis telken nagy ház” tipikus példája

„Az év kertje” 2012 – elismerő oklevél

A kisméretű kert a szűkös adottságokhoz igazodóan szakszerűen kialakított, korrekten kivitelezett munka.
(Részlet a zsűri véleményéből.)

A kert egy kisváros családi házas övezetének csendes kis utcájában található. A telek ötszázhatvanöt négyzetméteres, melyen egy kétszáz négyzetméter alapterületű ház áll, továbbá százhetven négyzetméter már meglévő burkolatrendszerhez is igazodni kellett.

A számokból kiderül, hogy a „kis telken nagy ház” tipikus példájával állunk szemben. További kihívást jelentett, hogy a megrendelő kérésére több növényt eredeti helyén kellett megtartani.

Kerti sütés-főzésre alkalmas, vagy szabadidős tevékenység számára megfelelő felületek kialakítása nem volt feladat, mert erre a célra a megrendelő már rendelkezett egy különálló kerttel. A ház felújítása és bővítése után egy kimondottan díszítő funkciójú kert kialakítása volt a megrendelő igénye, melyben egy csobogónak és sziklakertnek is helyet kellett biztosítani.

A vízarchitektúra a sziklakerttel összekapcsolva az újonnan épített fürdőház előtti burkolatszigetbe került elhelyezésre az üvegajtó elé, a megtartandó ezüstfenyő tövébe. Így a víz egyfajta átmenetet, kapcsolatot képez a külső és scenarbelső terek között. A sziklakertben kúszó, illetve törpe örökzöldek is helyet kaptak, hogy a fenyővel összhatásban alpesi hangulatot idézzenek. A csobogó a sziklakert részeként jelenik meg, egy nagyobb, átfúrt kövön keresztül tör fel a víz.

Az épületre élénkebb színek jellemzőek, így a kertben a sziklakert semleges fehér és szürke kövekből, míg a díszítő kavicssávok fehér murvából kerültek kialakításra. Ez utóbbi szép kontrasztot alkot a gyep zöldjével.

A díszítősávok íves vonalvezetésűek. Ez egyrészt a megtartandó növények miatt könnyebben illeszthető volt, másrészt oldja az épített elemek statikusságát, továbbá a megrendelő ízléséhez is közelebb áll, mint a szögletes, egyenes vonalvezetés.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés