Egy franciaországi park gabion vízarchitektúrája

A gabion különleges alkalmazásai

„Megoldások tárháza: a gabion” cikksorozat, 4. cikk

A gabionról szóló cikksorozat aktuális részét egy kis kitekintéssel kezdjük, néhány példán keresztül bemutatom a „gabion szerepét” a kortárs építészetben, majd pedig más vizekre evezünk, avagy a gabion és víz kapcsolata kerül terítékre.

Mai világunkban, amikor a fenntarthatóság elsőrangú szempontja az építkezéseinknek, nem véletlenül hódít egyre nagyobb területet ez az ősrégi építési mód. A legnagyobb külföldi és hazai építészeket is foglalkoztatja a gondolat, hogy a gabiont egyes falak kiváltására, vagy design elemként szerepeltessék terveiken. A kőzettel megtöltött szerkezet különleges textúrája, természetessége vonzó az emberi szem számára. A minden bizonnyal legismertebb építmény, melyben a gabionnak központi szerep jutott: a kaliforniai Napa völgyben elhelyezett Dominus Estate (1997), mely Herzog és de Meuron hírnevét öregbíti. A borászat épülete, a gabion homlokzatnak köszönhetően teljes harmóniában együtt él a tájjal, és a helyi kőzetanyag felhasználásával gazdaságos kivitelezése sem vitatható.

Hazánkban is kezd divatossá válni a gabionszerkezetek alkalmazása. Elsősorban nagyobb gyárépületek közvetlen környezetében jelenik meg kerítésként (pl: Kecskemét Mercedes gyár), támfalként (pl: Unilever veszprémi jégkrémgyára), vagy beltérben előtétfalként (pl: Királyegyháza Cementgyár), falburkolatként (több helyütt éttermekben).

A gabiont gyakran házasítják vízzel. Ez a társítás alapulhat csupán esztétikai igényeken, de legtöbbször technológiai megfontolások eredménye. Saját kertünkben is köze lehet a víznek a gabionhoz. Könnyen feldobhatjuk esővízgyűjtő tartályunk/hordónk küllemét, ha a tartály köré gabionkosarat helyezünk, és megtöltjük kővel. A szépnek egyáltalán nem mondható műanyag tartály rögtön életre kel, és innentől fogva a dísze lesz kertünknek. Ötletes olcsó, és tartós megoldás lehet egy egyszerű kerti csap köré gabionkubust állítani, melynek tetejére csüngő növénydíszt is helyezhetünk. Az eredmény garantált, elrontani sem lehet.

Nagyobb vízfelületek környezetében is kimondottan jól mutathat a gabion. A víz-növénykő együttese (a megfelelő arányokra ügyelve) megunhatatlan és üdítő egységet képez, miközben a gabion egyedi megoldások tárházát nyújtja. Lehetséges például világítótestek, hangszóró esztétikus beépítése a falba, ezzel téve még otthonosabbá saját környezetünket. Vízépítő mérnökök nagyobb léptékben és már igen régóta használják a gabiont, például patakmedrek eróziójának megelőzésére, árvízvédelemre, hídlábak környezetében földmű megtámasztásra. Folyó vizekben (patakokban, folyókban) elsősorban a fonott hálós gabion alkalmazható, mert az rugalmasabban viseli a víz mozgását, állóvízben (kerti tó, halastavak) partvédelemre a hegesztett hálós elemek, esetleg íves kőkosarak is könnyűszerrel és hatékonyan beépíthetőek.

Egy tájképi kertben felmerülhet az igény a teljesen természetszerű, azaz növénnyel borított tópart kialakításra. A gabionba megfelelő töltőanyagot helyezve (kő, speciális termőközeg és kókuszmatrac) az épített szerkezetünk zöldellő, teljesen környezetébe olvadó, szinte láthatatlan partvédművé válhat, mely évtizedeken keresztül teszi a dolgát. A víz tulajdonságaitól, kémhatásától függően fontos lehet a fémszerkezet bevonata, és a kőzetanyag minősége is, ennek megítéléséhez nem árt szakember segítségét kérni.

Tájépítészeti elemként, utcabútorként több parkunkban (pl: Veszprém, Kolostorok és Kertek park), szabadtéri piacokon is látunk gabion elemeket. Méltán begyűrűzik közvetlen környezetünkbe is ez a nagyszerű technológia, ne féljünk tehát alkalmazni!

A gabionnal szembeni ellenérzések elsősorban abból fakadhatnak, hogy félünk a robosztus, és „ipari jellegű” megjelenésüktől, és érthető módon saját kertünkben ízléses, könnyed építményeket szeretnénk látni. A megvalósult szép példák, az „elégedett gabion tulajdonosok” nyomán azonban elmondható, hogy a félelmek alaptalanok, hisz a kő, mint természetes anyag, minden környezetbe beilleszthető, autentikus hatású, a fémszerkezet pedig stílusos, a mai igényeknek megfelelő esztétikai megjelenést kölcsönöz az építményeknek. Egy vidéki parasztház mellett ugyanúgy létjogosultsága van, mint egy minimál épület mellett, csak a megfelelő tálalást, színeket, arányokat kell hozzá megtalálni.

Következő, és egyben cikksorozatunk záró cikkében egy praktikus kérdezz-feleket állítottunk össze, melyből a gabionnal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre adunk választ.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés