A népkerti középső sétány kettős gesztenyefasora (Miskolc)

A Miskolci Népkert (3.)

Növényállomány
A Népkert növényállományában ma is jó állapotban vannak a XX. század elején telepített vadgesztenyék, kocsányos és kocsánytalan tölgyek, bükkök. A régi térképeken is látható, és máig megmaradt a park elejétől végéig tartó fősétánya. Ezt gesztenyefasorok szegélyezik, melyeket mintegy száz éve telepítettek, törzsátmérőjük 70–100 cm. Ez a kettős fasor végigfut a parkon, határozott vonalával vezeti a sétálót és a tekintetet.

Minden bizonnyal a XX. század elején a fasorok által közrefogott belső, gyepes területeken díszfák lehettek, mára ezek a fák is annyira megnőttek, hogy a százéves fasorral egybeolvadtak, a koronák összezártak. Az egykori Körönd környékén fenyőket találunk kisebb csoportokban, főként közönséges és szerb lucokat. A park tűlevelűi közt elszórtan megjelennek a fekete fenyők, melyeket szintén a múlt század elején ültettek.

Sport
A Népkertben az első sportcsarnok a régi Vigadó épülete volt. A XX. század elején már működött a Műjégpálya, és 12 teniszpálya is. Ezekhez egy 30 főt kiszolgáló öltöző tartozott. Az 1960-as években jelentkezett az igény egy nagy, fedett sportcsarnok kialakítására. A Népkert szélén 1970-ben épült fel a mai városi Sportcsarnok, mögötte műjégpálya. 2006-ban egy új, nemzetközi versenyeknek is megfelelő jégcsarnokot kapcsoltak a sportcsarnok keleti oldalához.

Az elmúlt 50 év és a Népkert jelene
Az 1967-es térképen a mai állapothoz képest még nagyobb a kert területe: azóta a keleti részen megépült a város egyik legterheltebb útja, mely leválasztotta a keleti sportpályát, megcsonkítva a Népkertet, egységét megtörve. A Népkert nyugati részén, a középső hosszanti fősétány mentén szoborparkot alakítottak ki bronz mellszobrokkal, a kert keleti részében játszóteret. Az elmúlt néhány évben új játszóteret és a park közepén kis díszteret alakítottak ki.

Miskolcon ma érdekes tendencia figyelhető meg a város közterületeivel kapcsolatban. Számos utca, tér megújul, a zöldfelületek azonban zsugorodnak. A modern stílus nem kedvez a növénytelepítésnek, a burkolatok, épített elemek játéka sokkal inkább megfigyelhető. Az Avas hegyoldala, a Népkert és a szomszédságában található evangélikus és római katolikus temetők jelentik a városban a növénnyel borított, nagyobb összefüggő zöldfelületet, de sajnos ezek is könnyen veszélybe kerülhetnek.

(Felhasznált irodalom: Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben.)

Felfelé mutató nyí­lhirdetés