Nagy szintkülönbség kis területen 1. Tervező: Bán Karolin. Fotó: Bán Karolin.

Nagy szintkülönbség kis zöldfelületen

„Az év kertje” 2012 – kiemelt különdíj

Nagyon nehéz terepviszonyok mellett létesített kert, melynek legfontosabb kertépítészeti erénye a műszaki nehézségek színvonalas megoldása. Precíz tereprendezési terve a tervdokumentáció legfontosabb eleme, melyet átgondolt növénykiültetési terv egészít ki. A kivitelezés színvonalas, a műszaki megoldások (támfalak, lépcsők, drénsávok stb.) igen jó minőségben, esztétikusan épültek meg. Korrekt kert.
(Részlet a zsűri véleményéből)

Az utcaszint és az ingatlan közötti szintkülönbség 11 méter. A tervezett épület és burkolt teraszok kialakításával a csatlakozó zöldfelületek a terepszintnél alacsonyabban helyezkednek el. A tereptámfalak, illetve a támfalakkal zárt növénykazetták mögött drénrendszer húzódik a csapadék és a felszín alatti vizek elvezetéséhez. A kert szintje alatt két helyen is intenzív zöldtető jelenik meg. A zöldfelület ezeken a helyeken teljesen egybesimul a környező kerttel, a szerkezeti különbség felszínen nem vehető észre.

Utcafront, előkert
Az előkert támfalakkal és lépcsőkkel (34 lépcsőfok) erősen tagolt. Az épület utcai homlokzata előtt a terület adottságához képest egy viszonylag nagyobb, enyhe lejtésű, gyepes felület alakulhatott ki, ami kellemes felvezetés az épület mozgalmas kertjébe. Az utcafront és az épület között igen nagy felületet foglal el a gépkocsibehajtó, garázsbejáró és a vendégparkoló.

Keskeny oldalkertek
Az oldalkertek növénykazettákkal vagy meredek rézsűkkel határoltak. A növénykazettákba intenzív növénytelepítés került, zömében örökzöldekkel, talajmegkötő, a támfalat kissé takaró alacsony cserjékkel. A telekhatárok mentén található rézsűfelületekre gyorsan növő talajmegkötő és térhatároló cserjék lettek beültetve. Az épület mellett, a csapadékkal nem fedett területeken keskeny zúzaléksávok húzódnak.

Hátsó kert
A délkeleti homlokzat előtti intenzív tetőkert egy kisebb gyepes felületből, a födémszéleken leszaladó kellemes ívű rézsűkből és a kert kapcsolatos hálók előtt vágott kőlap burkolatú teraszból áll. A terepterasz lezárásaként megjelenő kiemelt támfaldobozba napfényt kedvelő aromás, félörökzöld gyógy- és fűszercserjék lettek telepítve.

Medencetér
A fitnesz és a belső medence tere előtti támfalakkal körbevett mélyedés védett elhelyezkedésű. Ebbe a rekreációs, kellemes mikroklimájú kertrészbe minden évszakban mutatós és a belső térből is mindig élvezhető növénykompozíció került, esti megvilágítása tovább emeli esztétikai értékét. Az öt és fél méteres szintkülönbség miatt elhúzottan párhuzamos sorban futnak a támfalak. A talajtakarókkal és cserjékkel tömören beültetett rézsűfelületek oldják az épített környezet merevségét. Ezt a szintet íves tereplépcső köti össze az épület emeleti teraszával.

Emeleti tetőkert
Az épület felső szintjének terasza mellett két összefüggő zöldfelület is létesül. Az intenzív kialakítású zöldtető szélén dekoratív görgetegkő sáv húzódik. A kiemelt növényekkel beültetett zöldfelületet kővel borított, helyszínen készített betonfal támaszt meg. A zöld szigeten belül speciális intenzív tetőkerti keverék került. A kitettséget jobban tűrő félörökzöld cserjék és talajtakarók  kerültek ide beültetésre. Az északnyugati tetőkerten egy kisebb vágott kőlapos terasz készült a kivételes panoráma csodálására. Ezen a szinten készült el az épített nyári konyha és a nagy család számára kellemes méretű étkezőterasz.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés