Hencz Helga - Lakóparki környezetben (2)

Lakóparki környezetben

„Az év kertje” 2012 – kiemelt különdíj

Kisméretű, jó szerkezetű, a felesleges épített elemektől megkímélt, de mégis látványos kert. A terv erőssége a gondos, nagyon gazdag kiültetési terv. A kivitelezés nagy erénye a kompromisszumok nélküli végrehajtása. (Részlet a zsűri véleményéből)

A telkek viszonylag kis mérete miatt a házak sűrűn sorakoznak egymás mellett és mögött. Ebben a lakóparki környezetben szerettek volna megrendelőim kellemes kerti otthont kialakítani, ahol hétvégenként feledhetik a dolgos hétköznapokat.

Négyen használják a kertet, a két szülő és két gyermek, egy iskolás fiú és egy óvodás kislány. Bepillantva a család életébe, kicsit megismerve az ízlésüket a tájképi hangulatú kertkialakítást választottam. Elsődleges szempont volt a külső környezet kizárása, hiszen táji kapcsolattal nem rendelkezik a telek, ezért sűrű térhatároló cserjetelepítést alkalmaztam a telekhatárok mentén. A cserjék változatos összetételűek, dominálnak a virágos cserjék.

Tekintettel a játszó gyerekekre és a szabadtéri sportokat kedvelő felnőttekre, tágas gyepfelületet hagytam, a kerthasználati funkciók a gyepfelület és határára kerültek.

A hátsó telekhatárra került a kerti tó, hívogatva a kertbe látogatót, hogy sétáljon a kertben, ne elégedjen meg a kert első részének megtekintésével. A tó mögött terméskő támfalat helyeztünk el. A magasabb terep játékossá teszi a sík környezetet. A támfal részben ülőfalként, részben csobogóként is funkcionál. A bal oldali telekhatár mentén kapott helyet a kerti pihenő, jacuzzival és napozóterasszal. A pavilon közelében található a kerti partik elmaradhatatlan kelléke, a tűzrakó s grillezőhely is. A kerti főzésre gondolva a tűzrakó közelében íves cserjetakarás mögött húzódik a család kicsi veteményese, melyet lelkesen művelnek, így mindig akad friss zöldség, gyümölcs.

Szemben a pavilonnal, a jobb oldali telekhatár mentén találtunk helyet a már korábbról meglévő gyermekmászókának.

Egyszerű, praktikus kialakításra törekedtünk, kerülve a sok épített elem alkalmazását. Megrendelőkkel közösen néhány szép szoliter növénnyel gazdagítottuk a cserjeállományt, kiválasztásuk a tulajdonosok ízlését dicséri.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés