Zala Megyei Kórház zöldtető 1

Zöldtető a Zala Megyei Kórház betegei számára

„Közkertjeink” cikksorozat

A Zala Megyei Kórház rekonstrukciójának III. ütemében új pavilon építésére került sor, melyben a neurológia és a gyermekgyógyászat kapott helyet, a tetőn helikopter-leszállópályával. Az engedélyezési és kiviteli tervek 2005-ben készültek, a beruházás 2007-ben valósult meg.

Az építési munkák (út, közmű, magasépítés) 3900 m²-en folytak, az ehhez kapcsolódó parkosítási munkák 852 négyzetmétert tettek ki. A kórház parkosítása is érdekes és szép kerttervezői feladat volt, de a kertépítészeti tervezés legizgalmasabb és legösszetettebb feladata a mindössze 150 m²-es első emeleti zöldtető kialakítása volt.

Esztétikus rekreációs terület biztosítása
A megrendelő célja az volt, hogy a neurológiai osztály súlyosabb betegei számára, akiknek nincs lehetőségük a parkba lejutni, a gyógyulásukat elősegítő esztétikus rekreációs területet biztosítson. Járható tetőkert kialakítása volt a feladat, ahova tolókocsival kijuthatnak a betegek, esetleg ággyal ki lehet őket tolni friss levegőt szívni, napozni.

Mivel az egész tetőfelület meglehetősen kisméretű, nagyon körültekintően kellett a növénykazettákat kialakítani úgy, hogy körbejárhatóak legyenek, és a kórtermek teraszra nyíló kijáratai közelében intim pihenőhelyek alakuljanak ki, ahol akár tolószékekkel is kényelmesen lehet helyet változtatni. Így összesen 32 négyzetméter növényfelület kialakítására volt lehetőségünk, ahol a minél gazdagabb növénykiültetésre törekedtünk.

Növényválasztás szempontjai
A növényfajták kiválasztásánál az esztétikai igényeken kívül számos szempontot kellett figyelembe vennünk: egész éven át legyen díszítő hatásuk, jelezzék az évszakváltásokat, nem ültethetőek mérgező növények. A hosszabb időn át egy helyben pihenő betegek közvetlen közelről szemlélik őket, így a díszítő hatás mellett az illatnak is szerepe van, és jelentőséget kapnak az apró, teljes szépségüket csak közvetlen közelről érvényesítő növények is, a szúrós növények alkalmazását pedig el kell kerülni.

Nincs szükség az egyes fajták nagy számban való alkalmazására, hiszen közelről egy-két növény is hatásosan mutat, így változatos növényanyag kiültetésére nyílt lehetőségünk. Az egynyáriak és évelők széles körű alkalmazásával szinte egész éven át tudunk virágzást biztosítani, az enyhe téli napokban már virágozni kezdő kankalinok, jázminok az ablakokból is észrevehetőek, az örökzöldek pedig mindig díszítenek lombjukkal. A növények közé a hangulatkeltés kedvéért elhelyezünk kisebb mészkőtömböket, a talajfelszínt pedig 5 centiméter vastagságban fakéreg zúzalékkal takartuk.

Az egyenes rétegrenddel épült tető egész felületén gyökérálló szigetelést alkalmaztunk. A növénykazetták területén egy réteg Delta-MS 20 perforált, nagy testsűrűségű 20 mm dombormagasságú lemezt fektettünk a csapadékból, illetve öntözésből keletkező felesleges víz megtartására és elvezetésére. Erre 140g/m² polipropilén fátyol elválasztó-szűrő réteg került az ültetőközeg bemosódásának megakadályozására. Ültetőközegnek a ’Flora Tect’ (Fito System) speciális intenzív zöldtető-talajkeveréket alkalmaztuk 45–70 cm vastagságban, mely évelők, talajtakaró cserjék kiültetését is lehetővé teszi, és hosszú időn át biztosítja a stabil talajszerkezetet és a szükséges tápanyagot a beültetett növények számára.

A növénykazetták szegélye faragott süttői kemény mészkőből készült, melynek anyaga megegyezik a növénykazetták körül 30 cm szélességben épített 3 cm vastag antikolt Nova Padlóéval. A tető további felületeit 40×40×3,8 cm-es Semmelrock ’Pastella’ fagyálló finommosott, világosszürke színű kültéri beton járólappal burkoltuk. A burkolat felszínéről és a növénykazetták alól a vízelvezetést 6 db padlóöszefolyó biztosítja.

A korlát mentén 48 darab balkonládát helyezünk el, melyekbe évente új kompozíciók kiültetésére nyílik lehetőség. A teraszon 5 db egyenként 1 m³-es növénydézsát is elhelyezünk, melyekbe vezérnövényként törpe növésű fenyőféléket és lombos fákat ültettünk.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés