Színes gabion támfal

Gabion a kertben

„Megoldások tárháza: a gabion” cikksorozat, 2. cikk

A gabion alkalmas lehet takarásra, földmegtámasztásra, díszítésre, térhatárolásra és képezheti kerti bútoraink alapját is.

A leggyakoribb felhasználási módok közé tartozik az, ha támfalként alkalmazunk gabiont. Az egyéb technológiákkal (például: vasbeton támfal) szemben előnye az, hogy szárazon, tiszta technológiával építhető, megmenthetjük magunkat a betonozással járó nehézségektől. Optimális esetben a fal mögötti drénezésre sincsen szükség, mivel a kővel töltött falon át tud szivárogni a háttöltésben keletkező víz. A betonozás helyett van viszont kőtöltés, melynek nem csak esztétikai funkciója van, hanem a súlytámfal súlyát is adja egyben, ezért fontos, hogy kellő fajsúlya legyen a töltőanyagnak, és mivel kültérbe kerül, a fagyállóságra is oda kell figyelni.

A hazai kőbányákban gabionba tölthető kövek viszonylag széles színválasztéka (fehér, sárgásfehér, szürke, vörös, grafitszürke) kapható, érdemes azonban mérlegelni, hogy a kő színéhez, vagy az olcsóbb szállításhoz ragaszkodunk- e jobban, ugyanis a több száz km távolságról szállított kő igen megdrágulhat, mire kőkosarunkba kerül. Kőkereskedésekben külföldi származású pöttyös, csíkos és egyéb szempontból különleges köveket is találhatunk különleges árakon. Egy-egy kőboksz virágtartó megtöltve színes, csillámló kövekkel semleges háttér előtt kellemes benyomást kelthet és akár beltérben is jól mutathat, azonban nagy felületen támfalba, kerítésbe töltve harmonikusabb hatást érhetünk el homogénebb töltőanyaggal.

A fémszerkezeten és a töltőanyagon kívül geotextíliára lesz még szükség, mely a támfal mögé kerül, és a háttöltés falba történő bemosódását hivatott megakadályozni.

Bizonyos mértékig alapos átgondolással és tervezéssel magunk is kialakíthatjuk támfalainkat, azonban érdemes tudni, hogy a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet taglalja az engedélyköteles és anélkül végezhető építési tevékenységeket, és így a támfalépítést is. A rendelet 1. sz. melléklete alapján a rendezett terepszinttől számított 1 m szintkülönbségig szabadon, afölött pedig kizárólag építési engedéllyel építhetünk támfalat.

A gabionháló különböző minőségben, méretben és kiszerelésben több hazai forgalmazónál, gyártónál és néhány nagyobb barkácsáruházban is beszerezhető. Szükség szerint 5-6 m, vagy ennél magasabb falakat is ki lehet alakítani, azonban ezek komplett építését jobb szakemberre bízni. Az interneten sokféle információ megtalálható, ha azonban először adjuk gabiontámfal építésére a fejünket, érdemes telefonos segítséget kérni olyan cégektől, akik nemcsak forgalmazók, hanem kivitelezők is, és hasznos tanácsokkal tudnak szolgálni az építés mikéntjét illetően, esetleg megsúgják nekünk, hogy milyen magas falat mekkora keresztmetszettel, szélességgel illik építeni, kell-e és milyen alapozás legyen?

A megfelelő háló kiválasztása nagyon fontos, hisz ez fogja soksok éven át összetartani a jobbára zúzottkővel megtöltött falat. Kisebb, inkább dekorálásra szolgáló falak esetében elegendő lehet a vékonyabb 2,7–3 mm-es huzalátmérőjű hálók alkalmazása, viszont tényleges földmegtámasztó szereppel bíró falaknál a vastagabb, 4,0–4,5–5,0 mm huzalátmérők működnek megbízhatóbban. Itt kell megjegyezni, hogy a vékonyabb hálóból is építhetők statikailag kielégítő falak helyes technológiával, ezekhez szükséges a szakértelem.

Az építendő objektumtól, beállítottságunktól függően bízhatjuk szakemberre is az építést, vagy építhetünk magunk. Utóbbi esetben komplett rendszert érdemes megvásárolni, támfalból, kerítésből és kerti dekorációkból is, melyekhez kapunk összeépítési útmutatót.

Végezetül egy mondat az alapozásról: minden gabion szerkezet alá kerülnie kell egy stabil alapnak, mely általában tömörített zúzalék, ritkábban beton. Hogy végül melyikre lesz szükség, az a talajminőségtől és az építendő objektum típusától, nagyságától függ. A tömörített zúzalék szerepe fontos: drénréteget képez, elvezeti a felesleges vizet és egyenletesen viseli a súlytámfal/ fal terhét.

Ily módon különösebb rákészülés nélkül, saját háztartási szerszámaink segítségével (kézi fogó, lapát, ásó, vízmérték, zsinór, sarokcsiszoló) összeállíthatjuk kerítésünket, támfalunkat, építhetünk a kerti csap köré dekoratív gabion kubust, és még sok mindent, amelyekre ötletes példákat a következő írásunkban mutatunk.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés