Díjátadás

Az Év Tájépítésze – 2013 díjazottjai: Dr. Balogh Péter István és Mohácsi Sándor

Második alkalommal osztották ki a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata (MÉK-TKT), a Magyar Tájépítészek Szövetsége (MTSZ) és a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft. által meghirdetett az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE és az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE díjat, amely egy alkotó (alkotópáros vagy alkotó csapat) maximum öt évre kiterjedő kiemelkedő teljesítményének díjazását szolgáló szakmai díj. 2013-ban a kilenctagú szakmai zsűri a legérdemesebbnek minősített pályamunka alkotójának, az s73 Tájépítész Stúdió szerzőpárosának, dr. Balogh Péter István és Mohácsi Sándor tájépítészeknek ítélte oda.

Kovács Dániel, a hg.hu építészeti portál főszerkesztője ajánlásában megemlítette, hogy az év tájépítésze díj nem életműdíj, hiszen a díjazottak még nem töltötték be a negyvenedik életévüket. Az év tájépítésze díjjal a közelmúlt teljesítményét ismeri el a szakma. Az s73 stúdió esetében a teljesítmény önmagáért beszél: professzionalizmus, magas fokú tudás, megbízhatóság, versenyszellem és csapatmunka. Bizonyítás piaci körülmények között, a legjobb teljesítmény a közprojektekben. Mindazt, ami ebben a szakmában szép és elérhető, a díjazottak folyamatosan megcélozzák.

E törekvés sikerességét példázzák az s73 pályázati győzelmei az elmúlt évekből: Kossuth tér, Pécs, 2004. II. világháborús emlékmű a Nemzeti Sírkertben, 2005. Budapest Szíve ötletpályázat, 2006. Az ország első számú köztere a Parlament tövében, a budapesti Kossuth tér 2007-ben. Pécs, a Tettye városrész köztereinek megújítása, 2007. Pécs városközpontja, a Széchenyi tér és a kapcsolódó terek, 2008. Ludovika Sportközpont, 2012. És ezek csak a pályázatokon elnyert első helyek…

Csak a közös tudás viheti és viszi előre a tájépítészek szakmáját – hangsúlyozta Kovács Dániel. Ennek a közös tudásnak az építésén, a terjesztésén dolgozik dr. Balogh Péter István és Mohácsi Sándor nemcsak, amikor az irodájukban alkotnak, hanem akkor is, amikor az egyetemen oktatnak, a Phd-jükön dolgoznak vagy a Magyar Tájépítészek Szövetségének elnökségi tagjaként döntéseket hoznak. Mert átérzik a szakmával járó felelősséget…

Az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE 2013-ban Csillag Katalin lett, aki Visonta településre készített, a kortárs tájépítészet minden eszköztárát felvillantó, rendkívül funkciógazdag és mutatós ötletpályázati tervével nyerte el a szakmai zsűri tetszését.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés