A kert növényei – Vinca minor (Kis meténg)

Leírása
Elterülő, indaszerűen kúszó és legyökeresedő szárú, dús növésű, félcserjés, örökzöld növény. Hajtásait átellenes állású, 1,5–4,5 cm-es, fényes, sötétzöld, bőrszerű, tagolatlan, keskeny, ellipszis alakú levelek fedik.

Virága
A 2,5–5 cm nagyságú liláskék, kopasz csészecimpájú virágai április–májusban a levelek hónaljában egyesével nyílnak.

Igénye
Igénytelen növény. Árnyékot, félárnyékot kíván, de öntözés mellett napos helyre is ültethető. Talajban nem válogat, humuszos földben fejlődik a legszebben. Fagytűrő, tűri a kötöttebb jellegű vagy a savanyú és meszes talajokat is. Közepes vízigényű.

Szaporítása
Tőosztással, hajtásdugványozással, valamint a legyökeresedett hajtások leválasztásával szaporítható.

Felhasználása
Felhasználjuk gyeppótlóként nagy területekre, sziklakertek északi oldalának betelepítésére és sírokra is gyakran ültetik. Mint cserepes növény hűvös helyiségek díszítésére is alkalmas. Mélyárnyékban (például felüljárók alatt) vagy épületek árnyékában, ahol a pázsit vagy gyep kipusztul, a vinca megmarad. Gyógynövényként nagy mennyiségben termesztik. A szárazságot is tűri, nagyon hálás növény.


Évelő dísznövény: Azok a dísznövények, amelyek a vegetatív fejlődést követő virágzás és termésérés (magérés) után nem pusztulnak el, hanem évről évre áttelelnek valamilyen szervükkel.

Tőosztás: Az anyatő több részre osztásával történő ivartalan szaporítás, ahol az utódok mindegyike rendelkezik gyökér- és szárrésszel is.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés