A Népkerti Vigadó épülete 2008-ban, Miskolc

A Miskolci Népkert (2.)

A Népkerti Vigadó A Népkert közepén találjuk a Miskolci Vigadót. A XIX. század végén épült a régi vigadó, vagy Lövölde-épület (favázas épület, épült 1885–88 között). 1896-ban újabb vigadó igénye merült fel, melyben már tánctér, büfé, karzatos belső is volt. Az új épületet Adler Károly tervezte, építéséhez a város 1400 négyszögöles területet vásárolt, hogy a régi kert jól kigondolt rendszerét, sétányait ne kelljen megbolygatni. 1902–03 között épült fel az új (már téglából készült) Vigadó.

A Népkerti Vigadó épülete 2008-ban, Miskolc
A Népkerti Vigadó épülete 2008-ban, Miskolc. Fotó: Bánfalvy Anna.

Az 1910-es évektől fellendülés kezdődött a Vigadó, és ennek kapcsán a Népkert életében is. 1914-ben „Új Népkertről” beszéltek, hiszen áttervezték a park korábbi úthálózatát, tengelyében széles bejárót alakítottak ki, mely az egész kerten végighaladt. Ennek kiteresedése a Vigadó előtti Körönd. Az épület déli teraszával szemben olyan teret alakítottak ki, ahová euer tulipánt ültettek. Ezen a területen rendezték vasárnaponként a déli katonai térzenéket. A sétányok ívlámpás kivilágítást kaptak, így este is kellemes sétákat lehetett tenni a parkban.

Ahogy az új Vigadó betöltötte funkcióját, a régi, faszerkezetes vigadót sportteleppé alakították, a Miskolci Sport Egyesület csarnoka lett, melyhez a műjégpálya és immár 12 teniszpálya tartozott. A korcsolyaegyletnek több mint ezer tagja volt, a teniszpályákat pedig rendszeresen több száz vendég kereste fel. A Vigadó épületét Hajós Alfréd tervei alapján 1927-ben átalakították: tornacsarnokot alakítottak ki az épületben, s a kibővült funkcióra utalva terjedt el a Sport Vendéglő elnevezés. A II. világháborút követően nem sokat tudunk az épület sorsáról, állapota a ’80-as évekre nagyon leromlott. 1994-ben döntés született, hogy a város eladja a Vigadót. Az új tulajdonos kezében a Vigadó megújult, 1997-ben adták át a felújított épületet. (Dobrossy I. /2006/ p. 429-435.) Erzsébet királyné szobra

Erzsébet királyné szobra a Miskolci Népkertben
Erzsébet királyné szobra a Miskolci Népkertben. Fotó: Bánfalvy Anna.

A Népkert közepén találjuk Erzsébet királyné szobrát. 1899. június 17-én avatták fel, a mellszobor Stróbl Alajos munkája, a Beschorner budapesti ércöntőgyárban készült. Hazánkban ez volt az első ilyen szobor, a királyné halála után egy évvel emelték. A miskolci szobor olyannyira korainak számít, hogy a fővárosban is csak 33 évvel később, 1932-ben állítottak hasonlót a királyné tiszteletére. Ma egy 1998-ban felavatott reprodukció áll a Népkertben, az eredeti talapzaton.

(Felhasznált irodalom: Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben.)

Felfelé mutató nyí­lhirdetés