Nyaralókert fűszernövényekkel

„Az év kertje” 2011 – elismerő oklevél

Nagy kiterjedésű, a földbe süllyesztett épített elemek takarása miatt részben tetőkertként kialakított, szép anyaghasználatú, gazdag kert. Igen jó minőségű, színvonalasan beépített, jól kiválasztott kerti burkolatokat hozott létre, melyek köré a megfelelő helyekre csoportosítva színes, dekoratív növényzetet rendezett. Megfelelő arányban tartottak a gyepes és a beültetett területek, a kialakítás a domborzatot is jól követi. A kert magas kertépítési és fenntartási színvonala jól megítélhető.
(Részlet a zsűri véleményéből.)

A megbízó egylakásos, kétszintes, szabadon álló nyaralóépületének kertjére adott tervezési megbízást. A telek észak–dél irányban húzódik, az épület gyalogos és gépjárművel történő megközelítése egyaránt a déli telekhatárhoz csatlakozó utca felől biztosított. Az ingatlan eredeti felszíne viszonylag meredek, déli kitettségű. A legnagyobb szintkülönbség több mint tizenegy méter.

Koncepció
Az ingatlan egész területén díszkert létesült, csupán a délkeleti szegletben került elhelyezésre közel száz négyzetméternyi zöldségeskert. A kert tengelyét a tervezett épület garázskapuja és bejárati kapu közötti tengelyre illeszkedő ovális alakú burkolat adja, melynek nyugati részén történik a gépkocsi-közlekedés, keleti részén pedig gyalogút vezet. Az ívelt vonalvezetésű szegélyeknek, a változatos növényzetnek köszönhetően a tájképi jelleg dominál.

A megrendelő által kiválasztott típusú kiselemes térburkolat biztosítja a gyalogos- illetve a gépjármű-közlekedést. Az épületet és a sportpályát, illetve a konyhakertet szárazon, a talaj szintjébe süllyesztett, lépéstávolságra (60 cm) elhelyezett terméskő tipegők kötik össze. A kert közepének keleti oldalán körülbelül 10 x 15 méter nagyságú, sportolásra alkalmas enyhe lejtésű gyepfelület került kialakításra. Az épület terasza és a kerti járda közötti szintkülönbséget egy 45 négyzetméter felületű sziklakert hidalja át, melyben a tömbös vörös homokkő és a többségében szürke színű növényzet együttes hatása szép színfoltot ad a kertnek.

Növényalkalmazás
A kert növényzetét változó fajösszetételű, virágzási időben, virágszínben, habitusban ízlésesen egymás mellé válogatott cserjékből és fenyőkből álló térhatároló zöldsáv alkotja.

A cserjék többsége a nyári idegenforgalmi szezonban virágzásával hosszan (akár 2-3 hónapig) díszít, de nem hiányoznak a kora tavaszi és tavaszi virágzású cserjék sem, melyek többsége napfénykedvelő, szárazságtűrő, mediterrán hatású. A pince előtti pergolára trombitafolyondár felfuttatását terveztem. Az épület nyugati homlokzatának a terep miatt kimagasodó lábazatát, valamint az épület falát kísérő lépcső pofafalát vadszőlővel futtattuk be.

A kert egyik karakternövénye az ezüstös lombú, kék virágú levendula, de ezen kívül több fűszernövény virágzik és ontja illatát, elsősorban a gyalogos közlekedés zónájában.

A növényzet érvényesülését a rendszeresen öntözött és nyírt gyepfelület jól elősegíti.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés