Fiatalon kiforrottan

„Az év kertje” 2011 – elismerő oklevél

A telek közepét uraló, markáns megjelenésű lakóház köré szervezett kert túlnyomó része a használati célt jól követve egyszerűen füvesített. A telekhatárok melletti kertsávokat telepíti be gazdagabb fajta összetételű növénysávokkal, a dombon lévő házból kínálkozó kilátást ilyen módon szabadon hagyva. A ház szerves részét képező téglalap alakú úszómedence és a hozzá tapadó látványmedence oldottnak gondolt formája nem szerencsésen találkozik.
(Részlet a zsűri véleményéből)

A kertben első pillantásra a nagy egybefüggő gyepfelületek és vízfelületek tűnnek szembe. A házhoz érkező vendég számára már az utcafront rendezettsége és a kerítés kis beugrásaiban érzékenyen megbúvó bonsaiok képe előrevetíti, hogy a falakon belül egy jól megtervezett csodás kert képe vár.

A házhoz vezető hosszú „római” lépcső kényelmesen juttat fel a tó szintjére, ahol mind a vízparton, mind a vízben változatos növényvilág fogad. A házba egy fémszerkezetű egzótafával burkolt hídon juthatunk, a tetőről a falon lecsorgó patakot tápláló vízjáték mellett és felett halad. A tópart és a meder a tükörből kikerülő helyi kövekkel lett burkolva. Továbbhaladva egy szinttel feljebb a házat körülölelő terasz előtt fekszik a medence, mely egy újabb megnyugtató vízfelület, ami a nagy gyepes felületre nyílik. A teraszok, a medence és a gyepfelület egy szinten helyezkedik el, ami a kert-ház kapcsolatát erősíti. A teljes rendszer az esővízgyűjtő tartályból táplálkozik ugyanúgy, mint a teljes automata öntözőhálózat.

A hátsó fronton egy „színészbejáró” található, mely a garázsokkal van egy oldalon, itt csak egy szűkebb zöldsáv helyezkedik el, ahol a gépészeti aknák, a kutyakennel és a gépjárműfelhajtó is helyett kapott.

„Az év kertje” 2011 pályázat elismerő okleveles kertje.

Tervező: Gazsó István.

Az igényes növényválasztásnak köszönhetően olyan egyedek találhatók, melyek hazánkban honosak és elterjedtek. A kerítésfrontra nagyobb növények kerültek a takarás miatt, azonban ezek jó része nem a klasszikus fenyőfélék és örökzöldek, hanem lombos fajok közül kerültek ki. A nagy gyepfelületekbe egy-egy értékesebb szoliter került, míg a kiültetéseket évelő foltok zárják le. Látható, hogy a lombhullatók is nagy számban megtalálhatóak, melyek virágzásukkal és diverzitásukkal teszik igen hangulatossá a kertet minden évszakban. A sikeres együttműködés, a rendszeres, jól végzett fenntartás és szakmai felügyelet tette lehetővé hogy az alig pár éves kert már ebben az állapotában is egy érett „mű” képét mutatja. A tulajdonos megkeresett, akivel azóta is jó kapcsolatot ápolunk, hogy segítsek a kisfiának életfát választani.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés