Klasszikus stílusban tervezett kert

„Az év kertje” 2010 – elismerő oklevél

A fekete márvány díszkút és közvetlen környezete inkább köztéri díszítőelem, magánkertben eltúlzott motívum. A kert hátsó részében létesített kis tó és hozzá kapcsolódó pihenő hangulatos, önmagában jól sikerült, de a kert végében eldugott. Így a kertkompozíciónak nem tud szerves része lenni. A kivitelezés – különösen a drága díszkút – nívós, szép munka, de a beton-térköves gyalogos burkolat hozzákapcsolása szerencsétlen anyaghasználatnak bizonyul.
(Részlet a zsűri véleményéből.)

A területet meghatározó épülettel harmonizáló, klasszikus stílusban megtervezett kertben alapvetően a szabályos formák dominálnak. A kert és az épület fontos kapcsolódási pontját jelentő délkeleti fekvésű teraszról, valamint az ahhoz kapcsolt beltéri uszodából nyílik rálátás a kert legdíszesebb területére.

A díszfüves rózsakert közvetlenül kapcsolódik a délkeleti fekvésű teraszhoz. Klasszikus formáinak optikai középpontját kiemelt, szabályos medence képezi, amelyben finom vízsugarakat képező szökőkút csobog. Ez a kertrészlet négy egységből áll: a teraszhoz kapcsolódó két díszesebb, tömöttebben telepített „szeletbe” díszfüvek, rózsák és más, velük harmonizáló virágos évelők és szabályos formájú örökzöldek kerültek, míg a gyepterülethez kapcsolódó két „szelet” közül az egyik közlekedési felületként is szolgál, ezért itt a többi „szeletéhez” hasonló növénytelepítést néhány tipegő szakítja meg.

A dísztó a kert déli csücskében fekszik, a fedett stégre pallósor vezet. A dísztó nyugati végében kerek kövek közül víz tör elő. A kert központi felülete megrendelőnk kérésére egy tágas gyepterület, amely amellett, hogy napozásra és szabadtéri játékokra egyaránt megfelelő hely, egybefüggő jellege miatt könnyen fenntartható.

„Az év kertje” 2010 pályázat elismerő okleveles kertje.
Tervezők: Levente Dóra és Terhes Dénes.

A kert keleti csücskébe a „hasznos” funkciók kerültek: haszonkert (veteményes és gyümölcsbokrokkal beültetett sáv), komposztáló és kertiszerszám-tároló házikó. A haszonkerti munka közben jó szolgálatot tesz a hangulatos falikút. A kertnek ezt a szegletét a nagyobb pihenőkerttől könnyed díszfű fal határolja el.

A kertben több pihenőhely is kialakításra került. A hintaágy intim hangulatú íves növényfal előtt lett elhelyezve, burkolt felületen; a rózsakert felől tipegősor csalogatja ide a pihenni vágyókat. A dísztóhoz kapcsolt fedett stég és a napozópalló szintén a pihenést szolgálja.

A pihenőhelyek között megemlítendő a házhoz kapcsolódó terasz is, amelyet egy szabadtéri sütögetőhely gazdagít a pince szintjére vezető lépcső támfala mellett.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés