Nyáriorgona (Buddleia davidii)

Nyári virágzású cserjék


Tavasszal, ahogy ébred a természet, a legtöbb növény virágba borul, legdíszesebb oldalát mutatva. A hagymások az elsők között vannak, de nem sokkal maradnak el bizonyos cserje- és fafélék sem. A rétek, gyepek, kertek talán ilyenkor a legszebbek – később elhervadnak a virágok, megjelenhetnek a kártevők és olykor levélhullás is tapasztalható. Nyáron sem kell azonban lemondanunk a virágzó növények látványáról: jónéhány cserje áll rendelkezésre, melyekből a kertész kiegészítheti a virágzó bokrok állományát. Ezek – díszértékükön túl – az egyes évszakok, hónapok múlását is éreztetik a kertben.

Augusztus-szeptemberben, mikor a kertben már minden a termésérlelésről és a közelgő őszről szól, virágzik a kínai és az angol kékszakáll (Caryopteris incana, C. × clandonensis). Előbbi Kelet-Ázsiából származik, utóbbi egy véletlen kereszteződés eredménye, mely Arthur Simmonds angol kertész clandoni kertjében történt. Mindkét növény jól bírja a szárazságot (annál kevésbé a túlöntözést, a pangó vizet), laza talajt és napos fekvést kíván. Amellett, hogy vágott virágként is alkalmazhatók, a madarak és a méhek is kedvelik e (fél)cserjéket.

Nyáron virágzik a leander (Nerium oleander) is, mely kakukktojás abból a szempontból, hogy hazánkban nem szokták kiültetni, tekintettel a téli fagyokkal szemben tanúsított csekély ellenállóképességére. Dézsás növényként azonban igen elterjedt, virágai júniustól szeptemberig nyílnak. Mivel nem a mi klímánkra való, több gondozást igényel. Figyelembe kell venni továbbá, hogy minden része mérgező!

A nyáriorgona (Buddleia davidii) hazája ÉNy-Kína illetve Japán, s bár a leanderhez hasonlóan napfényigényes és melegkedvelő, a teleinket sokkal jobban viseli. Előnyös tulajdonsága továbbá, hogy a talajra nem igényes, amennyiben az jó vízelvezető-képességű. Virágaival a kertbe csalogatja a pillangókat, ezért lepkebarátok számára ideális választás.

Nyáriorgona (Buddleia davidii)
Nyáriorgona (Buddleia davidii)

Erős, fűszeres illatú virágokkal (továbbá hajtásokkal, levelekkel) bír az illatos fűszercserje (Calycanthus floridus), mely szintén a nyáron virágzó cserjék sorát gyarapítja. Észak-Amerikából származik, a hazai kertekben méltatlanul mellőzött cserjeféle. Akár félárnyékos helyre is ültethető, de fontos, hogy talaja tápanyagokban dús és jó vízáteresztő legyen.

Az előbbinél is ritkábban ültetett, nyári virágzású cserje a Clethra alnifolia, ami – ha nehezebben is – de beszerezhető Magyarországon. Félárnyékos-árnyékos helyekre is ültethető, virágai édes, már-már émelyítő illatúak, levelei ősszel szép aranysárgára színeződnek. Kifejezetten kedveli a nyirkos, nedves talajt, hazájában, Észak-Amerikában is ilyen helyeken fordul elő (egyebek mellett erdei patakok mentén).

A mályvacserje (vagy törökrózsa) (Hibiscus syriacus) — az előzőekkel ellentétben — gyakori növénye kertjeinknek. Nem Szíriából és nem is Törökországból származik: természetes élőhelye DNy-Kína, illetve ÉK-India. Júliustól szeptemberig folyamatosan hozza virágait. Fényigényes növény, teljes napon fejlődik a legszebben. Emellett kedveli az enyhén nedves, üde talajt is; a fagyokra szerencsére nem különösebben érzékeny. Metszését illetően megoszlanak a vélemények, egyesek javasolják a metszését, a bővebb virághozam miatt. A növény, habitusát és növekedési erélyét tekintve valahol a cserjék és a fák között helyezkedik el, így akár egytörzsű kisebb fácskát is nevelhetünk belőle.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés

Magyarországon vadon is elterjedt a cserszömörce (Cotinus coggygria). Júniustól hozza jellegzetes, végálló, dús bugában nyíló virágait. Díszértéke ősszel jelentősen megemelkedik, mikor levelei élénk sárga, vörös színekben pompáznak. Meszes, sovány talajokon, tűző napon is jól megél (utóbbit igényli is), egyedül a kötött, nedves talajokat célszerű kerülni, ha telepítjük.

A népszerű Spiraea nemzetségből a S. japonica és annak fajtái nyílnak a nyár folyamán (legtöbbjük június-július hónapokban). Talajban nem válogatós, de ha kedvezni akarunk neki, akkor üde, humuszban gazdag talajú területet válasszunk. Napon, félárnyékban is szépen fejlődik. Könnyen nevelhető növény, ezért kevesebb idővel rendelkező kertkedvelőknek is jó választás.


Nyáron virágzó félcserjék és cserjék (lista)

  • Kínai kékszakáll (Caryopteris incana)
  • Angol kékszakáll (Caryopteris × clandonensis)
  • Leander (Nerium oleander)
  • Nyáriorgona (Buddleia davidii)
  • Illatos fűszercserje (Calycanthus floridus)
  • Clethra alnifolia
  • Mályvacserje (Hibiscus syriacus)
  • Cserszömörce (Cotinus coggygria)
  • Japán gyöngyvessző (Spiraea japonica)