„Day Break” (Magyar Kertépítő Verseny 2010 - arany fokozat) 3

„Day-Break”

Magyar Kertépítő Verseny 2010 – arany fokozat

A mai felgyorsult világban az ember és a kert – mint a pihenést, kikapcsolódást szolgáló tér – sokszor távol állnak egymástól a hétköznapokban. Kertünk elsősorban azoknak kíván megfelelni, akik csak egy rövid időre, munka közben, kávé-, teaszünet idejére használják. Azért adtuk a Day-Break nevet, mert formavilágának ellentétei úgy törik meg egymást, ahogy a kis szünetek napjainkat vagy a hajnalhasadás (day-break) az éjszaka sötétjét.

A kertben az ellentéteket a forma és anyag határozza meg. Mozgalmas alaprajzi hullámzását, térbeli mozgását egy visszafogott színés növényvilággal tesszük finomabbá, egységesebbé. Ez jelképezi a lágy természeti formákat, melybe két penge hasít bele épített „tömegével”. A narancssárga pengék térbútorként emelkednek ki a kert középpontjából.

A hasítékok mentén, a kert többi részével ellentétben, mesterséges anyagokból épített burkolat és vízfelület fut végig, egészen a háromszögekig. A kertet igyekeztünk térben is megmozgatni, ezért részben kiemeltük, részben a földbe süllyesztettük. A kifeszített háromszög vászon alatt pihenőt terveztünk természetes faburkolattal, amely felett a „vitorla” könnyedén lebeg szinte szerkezet nélkül.

A játékos térformálás izgalmas tereket és formákat hoz létre, amelyet hol egy ülőke, hol egy növényágyás vagy vízfelület határoz meg. A szinteket fa támfalak támasztják minden lelépcsőzésnél, könnyedén formálva a tervezett ívek vonalát. A körbe futó szalagokat az ágyások ugyan felosztják, változatossá teszik, de folytonosságát nem törik meg. Éppen ezért növényeinket úgy választottuk ki, hogy színükkel és alakjukkal közel homogén felületet képezzenek, csupán a szegélyeken használtunk magasabb térhatároló fajokat. Így az alapkoncepció tisztasága megmarad, újabb domináns elemek nem bontják fel a téglalap alaprajzba kifeszített, szabálytalan ívek által határolt finom térforma és a belehasító pengék határozott lendülete által létrehozott feszültséget.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés