Vidéki kert úszótóval (tervező: Bruckner Attila) 1

Vidéki kert úszótóval

„Az év kertje” 2010 – fődíj

A keskeny, hosszú telken jól sorolja egymás után a szükséges kerti funkciókat. Formavilága nem egységes. A lekerekített sokszögeket tört vonalú felületek és organikus tókörnyéki formák követik a tervben, de a megvalósult állapotban ezek nem láthatók. A nagy kert kellemes vidéki hangulatot sugároz a maga szertelen valójában, igen kellemes tartózkodási helyet szolgáltatva. A terv alapgondolatait követi a kivitelezés attól – helyesen – néha eltérve. A terv és kivitelezés az Építész Kamara fődíját nyerte el.
(Részlet a zsűri véleményéből.)

A mintegy háromezer négyzetméter területű ingatan előkert nélküli. Az északi telekhatáron álló, a közelmúltban felújított lakó- és gazdasági épület áll.

A két épület között található egy régi betonkávás kút, kis kő támfal, parkolóként funkcionáló kőburkolat, dísznövények. A lakóépülettől keletre mintegy 60 négyzetméter felületű, téglaburkolású terasz fekszik. Az ingatlan hátsó kertjében fészer, az épület felújításakor halmozott kőrakás, gyümölcsfák és gondozott gyepfelület található. A délről szomszédos épület fala előtt farönk játszószerek állnak. Az ingatlan hátsó kertjében, az épület keleti homlokzatától mintegy 12 méter távolságban került elhelyezésre a kerti úszótó.

A tó alapadatai
Vízfelület: 185 m³
Vízmélység: 50–150 cm
Víztömeg: 122 m³
Funkció: úszó- és dísztó

A tó kialakítása
A kerti tó szabálytalan, amorf, körívekkel határolt szegélyű, leginkább amőba alakhoz hasonlítható. Legnagyobb hosszúsága 24,4 méter, szélességi mérete 6,4–9,6 méter között változik. A medencébe való bejutást külső, saválló acélból készített létra illetve szárazon épített kőtömblépcső teszi lehetővé. A medence fala mintegy 70-75 fokos szögben döntött, aljzata vízszintes, változó (50–150 cm) mélységű. A medence teljesen vízzáró, amit a műanyag fóliaburkolat biztosít. Pereme a környezethez képest 10-15 cm-re kiemelt, így a felszíni csapadékvíz a tóba nem jut be. Nyugati oldalán 25 négyzetméter felületű, szabálytalan alakú, kissé a tó vízfelülete fölé nyúló, elsősorban napozásra alkalmas, csúszásmentes deszkaburkolatú stég készült. A stég alatt kapott helyet a vasbeton szerkezetű gépészeti akna.

A kerti tó jól elkülöníthetően kétosztatú. A két tagot egy, a tómeder tereprendezése során meghagyott gát választja el, melyen hasított kőtömbök kerülnek elhelyezésre. A kőtömbök tipegőként is szolgálnak, tehát róluk a tó egészen közelről figyelhető, illetve átjárható. A kőtömbök közötti hézagokon a két részterület között folyamatosan áramlik a víz. A víz minőségét jelentősen javítja a tó felületének mintegy harmadát kitevő, növényzettel beültetett, alacsonyabb vízmélységű részben áramló és természetesen tisztuló víz.

Növényalkalmazás, tájba illesztés
A tó keleti, alacsonyabb vízmélységű harmada vízinövényekkel került beültetésre (Sagittaria, Nuphar, Lysimachia, Typha stb.). A vízinövényeknek nagy szerepük van a tó vízminőségének a kialakításában, de a tájba illesztésben is. A tó így már nem egy mesterséges műtárgy, hanem a kert egy élő része, mondhatni: ökoszisztéma.

A tó további tájba illesztését a tó mellé ültetett növények biztosítják. Ezek többsége vízparti imitátor évelő, melyek nem szélsőségesen vízigényesek, de habitusuk, lombozatuk vagy virágzatuk különösen alkalmassá teszik őket vízparti alkalmazásra. Ilyen például a szibériai nőszirom, tollborzfű, fáklyaliliom. Az évelők mellett, különösen a háttérnövényzetben a tó déli partja mentén alacsony, elsősorban nyáron dúsan virágzó cserjék dominálnak. A nagyobb cserjék és a fák alkalmazása a szűk tér és a tóba hulló levelek, valamint a tó leárnyékolása miatt visszaszorult.

A tó szervesen illeszkedik a környezetbe. Ezt egyrészt az építés során alkalmazott építőanyagok (természetes kő, fa), másrészt a tó környezetének növényalkalmazása biztosítja. A tó a meglévő sík terephez szervesen illeszkedik. A tó víztükrében visszatükröződő háttérnövényzet miatt úgy tűnik, mintha a tó vízfelülete is a növényzet részét képezné, nem mesterséges hatású. A természetbe jól illeszkedő fekete színű fólia (ellentétben a mesterséges hatású kék, zöld és szürke fóliákkal) semleges színhatást eredményez. A fólia látványa csak közelről érzékelhető, távolabbról a víztükör csillogása, illetve a környezet visszatükröződése lesz domináns.

A tó életteret adhat a környező állatvilágnak is. A nagy nyári melegben az énekesmadarak ivásra vagy az alacsonyabb részeket fürdésre használják. Várható hüllők és kétéltűek alkalomszerű megjelenése is.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés