Árnyas belsőudvar, napsütötte tetőkert 4. Tervező: Lendvai Gábor, Tihanyi Dominika.

Árnyas belsőudvar, napsütötte tetőkert

„Az év kertje” 2009 – kiemelt különdíj

A szimbólumokkal teli, már-már ikonszerű terv kortárs stílusjegyeket hordoz, azokkal átgondoltan bánik. A nagyon szűkös területen dekoratív díszkertet sikerült létrehozni. A kert az épület presztízsét emelni hivatott dekorációs felületként értelmezhető, mely célnak tökéletesen meg is felel.
(Részlet a zsűri véleményéből.)

Az új lakó- és irodaház belső kertjének megtervezése 2004-ben történt. Az épület földszintjén irodahelyiségek, az emeleti szinteken lakások találhatók. A földszinti árnyas, üde belső udvar kiegészítő ellentétpárja az épület tetején található napsütötte, meleg, illatos, fényes tetőkert.

Belső kert
A földszinti udvar tervezésének fő koncepcióelve az „otthonosság” megteremése volt. Ezt olyan kertépítészeti eszközökkel alkottuk meg, melyek valamiféleképpen utalnak az otthonunkban található tárgyakra, formákra és téri viszonyokra. Erre a kialakított fateraszok nyújtanak lehetőséget a meghitt és nyugodt munkaközi szünetek eltöltésére. A teraszokra kerti bútorok elhelyezését javasoltuk.

A belső kert téri rendszere egy bekeretezett képre hasonlítható. Szürke térkő burkolat vesz körül egy sötét színű zúzottköves felületet, melyben „forrás” bújik meg. A szabályos négyzet alakú medence és az azt körülvevő kert maga a „műalkotás”, melyet füstösszürke paszpartu foglal keretbe. Fő szervezőelem a téglalap alakú, széles kőkerettel ellátott kis vízmélységű medence, melyben egyedi tervezésű mázas kerámia kavicsszobrok, csobogók helyezkednek el. A személyes hangulatot, az egyedi kötődést keltő tárgyak jól megbújnak a sűrű bambusznövényzetben, mégis, mikor rábukkanunk a medencére, feltűnő színeikkel meghatározó képi élményt nyújtanak.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés

Hasonló hatást kelt a hatalmas edénybe ültetett páfrányfenyőfa is, mely szintén egy felnagyított szobanövény, illetve konyhai tál érzetét kelti a kerti látogatóban. Érdekes színfolt nyers rozsdafelülete, éles vörös színe a fekete zúzottkő burkolaton, háttérben az élénktürkiz kavicsokkal. Az egész kompozíciót sűrűn körülvevő növényzet sok helyütt a betelepült moha puha jelenlétével elvarázsolt erdei hangulatot csempész be a városba.

A talajtakaró és árnyéki növények kompozíciót alkotnak a bambuszligettel, melyek az ösvényekkel, zegzugokkal növelik a teret. A részletgazdag terek, alternatív közlekedési irányok térnövelő hatása, valamint a felnagyított kavicsok, a növényedény ’Alice csodaországban’ élményt nyújtanak a látogatónak. Ilyen kerti elem továbbá a szomszéd épület belső kertjére nyitó megemelt lépcsős tér. A lépcső az „otthonosság” koncepcióra hangolva egy leterített szőnyeg hangulatát idézi.

Remek gyepes játszó-, illetve tartózkodóhely lehet ez a megemelt kertrész a házban lakó kisebb gyerekek számára.

Tetőkert
A földszinti udvar ellentétpárja az épület legfelső szintjén található tetőkert. Ez a mindig napfényes tér leginkább a lakók számára kialakított pihenőterület. Itt is három faburkolatú terasz kapott helyet, ahol lehetőség nyílik a közösségi összejövetelek megrendezésére, vagy szabadtérben eltöltött családi étkezések, ünnepek lebonyolítására. A kiemelt fateraszok mellett az udvaron is alkalmazott térkő burkolatú terek közt sok gyepes és növényzettel beültetett felület található.

A kéményként kiálló szellőzők vonalára szervezett árnyékoló pergola ad támaszt az illatos virágú kúszónövényeknek. A tetőkert növényei illatos, napfénykedvelő és szárazságtűrő dísznövények, egy-két nyírott buxus „golyó” kivételével, melyek kedves állandó zöld lakói a tetőkertnek. A belső udvar és a tetőkert növényzetét automata öntözőrendszer öntözi.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés