Sárga, narancs, vörös és bordó színvilág 4

Sárga, narancs, vörös és bordó színvilág

„Az év kertje” 2008 – elismerő oklevél

„A terület adottságai miatt a feladat nem volt »bonyolult«, de ezt a tervező szerencsére nem kívánta mesterkélt módon fokozni, cizellálni. A megoldás szerencsésen megmaradt az elvárás szintjén; így igen szép, helyenként artisztikus hangsúlyokkal pontozott növénykiültetés készült. A növényalkalmazás szakszerűségét, igényességét a bíráló bizottság elismerő oklevéllel díjazta.”
(Részlet a zsűri véleményéből.)

A lakóparkban lévő új építésű családi ház tulajdonosai – egy fiatal házaspár – kértek fel kertjük megtervezésére. A megrendelők a kertben tűzrakó hely, jakuzzi, sziklakert és egy cédrusfa elhelyezését kérték. További igény volt a terasz megnagyobbítása, a szomszédok takarása és a ház színeivel harmonizáló kert kialakítása. A házaspár a jövőben gyerekeket szeretne, ezért igény volt homokozóra és a mérgező növények kerülésére. A megrendeléskor adott volt a terasz, a ház körüli burkolatok formája és anyaga (sárgásbarna színű beton térkő), továbbá hátul, az északi sarokban lévő kutyafuttató helye. A kert 2006 tavaszán készült el.

A kert központi részét a terasz alkotja, nagy üvegfelületű ajtókkal ide nyílik a lakóház központi egysége, a nappali-étkező-konyha együttese, valamint a hálószobák is. A terasz megnagyobbítása fémszerkezettel alátámasztott faburkolattal készült, ide lett besüllyesztve a pezsgőfürdő, melynek szerelvényei a terasz alatt könnyen elrejthetővé, de mégis hozzáférhetővé váltak. Az így kialakult hatalmas terasz alkalmas kisebb társaságok fogadására. Az újonnan kialakított teraszrészbe süllyesztett növénytartókat terveztem törpe-fűz-beültetéssel. Ezek még nem valósultak meg, csak a helyük lett kihagyva.

A teraszhoz kapcsolódó évelőágyak növényanyagával is igyekeztem a víz jelenlétére utalni. A teraszról összefüggő, nagy gyepfelületre lehet jutni, mely labdázásra, játszásra alkalmas. A teraszt 40 × 60 cm-es terméskő tipegők kötik össze a tűzrakó hellyel és az előkerttel. A tűzrakó hely a kert nyugati sarkában kapott helyet, közvetlenül mellé padokkal körbeépített asztal, homokozó került. A padok és a homokozó árnyékolása pergolával történik, melyre többféle virágzó kúszónövény kapaszkodik fel. Tervezéskor a homokozó mellett szabad gyepterület hagyását kérték a tulajdonosok játszóvár számára, amely azóta meg is épült. Az előkertben kapott helyet a sziklakert és a cédrusfa. Mivel a kert egésze sík területen helyezkedik el, a sziklakert sem került kiemelésre, a megrendelők által személyesen kiválasztott, kisebb méretű kövek az évelő virágok közé lettek elhelyezve.

A kert északi oldala és a bejárati rész alacsony kerítéssel el lett zárva a többi kertrésztől, nagyobb területet biztosítva a kutya számára. Az elkerített részt főként burkolat, a kisebb részt gyep alkotja, a szomszéd felé létesített keskeny sövénysáv igénytelen cserjefajokból áll.

A kert örökzöldekkel, lombhullató cserjékkel, évelőkkel változatosan lett beültetve, ügyelve arra, hogy domináljon a sárga, narancs, vörös és bordó virágszín, amelyek illenek a ház színeihez. A szomszédok felőli rálátás takarását magasra növő cserjékkel oldottam meg, a kritikusabb helyeken örökzöldeket alkalmazva. A kerthez automata öntözőrendszer készült, amely részben kútról működik.

A kert éjszakai hangulatát a kerti világítás teszi teljessé. A világítás a tipegők mentén fut körbe, majd folytatódik a cserjekiültetés mentén. A fűthető pezsgőfürdőbe akár télen is ki lehet ülni és élvezni a kert látványát, amelyet olyankor az örökzöld növényeken kívül a somok színes vesszői és a fákon, a cserjéken maradt termések díszítenek. A kert karbantartását a tulajdonosok maguk végzik.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés