Jordán Klára: Dekoratív, vendégfogadó tetőkert 1

Dekoratív, vendégfogadó tetőkert

„Az év kertje” 2008 – kiemelt különdíj

„A tetőkert »mini« mérete látszólag kevés lehetőséget adott, de a tervező ezt az adottságot jól hasznosítja: egyszerű, nagyvonalú megoldásokat alkalmaz. A kis térben igényes anyagokat használ, az egyes elemek méretével nem aprózza fel a kis alapterületet. Az anyaghasználat, a növényalkalmazás egysége »élhető« tartózkodó teret eredményezett. Az elegáns leegyszerűsítést, a kompozíciót a bíráló bizottság kiemelt különdíjjal ismerte el.”
(Részlet a zsűri bírálatából.)

A tulajdonosok kérésére vendégek fogadására alkalmas, pihenésre szolgáló tetőkertet terveztem, díszkerti funkcióval. Mind a beépítésre kerülő anyagok, mind a növények megválasztásában a dekorativitás, a minőség és a letisztultság igénye vezetett.

A faszerkezetek, a terméskő burkolatok, a növénykazetta fémből készült oldala, a zúzottkő ágyazat és a gyepfelületek egyszerű, harmonikus módon kapcsolódnak egymáshoz, ezek együttesét a telepítésre kerülő növények és a kialakításra kerülő medence egészítik ki.

A növények megválasztásában a dekorativitás mellett fontos szempont volt a megfelelő tűrőképesség, valamint az egész évben jellemző magas díszérték. Nagyrészt kúszó és törpe örökzöldek, néhány virágzó cserje, valamint a falak takarását szolgáló futónövény jellemzi az összetételt. Az ágyás rozsdamentes acél oldala mentén gyepfelület biztosít átmenetet a burkolat és a cserjék között.

A közlekedést a pihenőterek között bazaltzúzalékba, illetve gyepfelületbe rakott 1×1 méteres pala járólapok biztosítják, a pergolák alatti terek pedig faburkolatot kaptak.

A tetőkertben eredetileg meglévő szerkezetek bontása után került sor az árnyékoló pergolák kialakítására, valamint az ezeket tartó falak terméskővel történt burkolására. A növénykazettával a szemközti fal mentén egy keskeny, terméskővel burkolt medencét alakítottunk ki, vízjátékkal. Mind ezt, mind pedig a növényzetet és a faszerkezeteket megfelelően megvilágítottuk, így nemcsak nappal, de szürkületben vagy akár éjszaka is biztosított a hangulat és kellemes a pihenés lehetősége.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés