Ibolyás palacsinta ibolyasziruppal

Növényeink ehető virágai (5.)

Az illatos ibolya (Viola odorata)

Az ibolya a tavasz első, igazán illatos kis virága. Az illatos ibolya (Viola odorata), népies nevén: lila ibolya, violetta, vénuszvirág vagy bájos ibolya az ibolyafélék (Violaceae) családjának Viola nemzetségébe tartozó évelő növénye.

Európában és Ázsiában őshonos, de Észak-Amerikában is elterjedt. Bükkösökben, gyertyános-tölgyesekben, sziklaerdőkben érzi legjobban magát. Gyökere vékony, fonalszerű oldalágakkal, messzire kúszó vékony indákat fejleszt, amelyek rendszerint csak a következő évben hoznak virágot. Virágának 5 csészelevele hosszas lándzsás. Bibéje gömbölyded, ferdén ülő, finoman szőrös, elül kerek kis ajakkal csinosított nyílással.

Ibolya a konyhában
Az ibolya az ehető virágok egyik legismertebbje. Tavasszal az ibolya az első növény, amely ehető virággal örvendeztet meg. Erős illata, édes aromája sokféle módon történő felhasználást tesz lehetővé. Nagyobb, kerti változatit éppúgy használhatjuk, mint az apróbb, ámde illatosabb, vadon termő fajtákat. Figyeljünk arra, hogy egyes ibolyafajok védettek, ezeket ne gyűjtsük!

Az ibolya virágait teljesen kinyílt állapotban szedjük: ízük, aromájuk ekkor érvényesül a legjobban, s ekkor a legszebbek. Csokoládéval remek kettőst alkot, ahogyan a vanília és túró ízét is harmonikusan egészíti ki.

A szerény kis virágok pudingok, krémek remek ízesítői, de palacsintatésztába is süthetjük őket. A kandírozást is kipróbálhatjuk, hiszen a finoman felvert tojásfehérjébe mártott, majd porcukorral gyöngéden többször meghintett virágok hónapokig megőrzik színüket, aromájukat. Ehhez az ismételt cukrozás után gondosan meg kell szárítani a virágokat, és hűvös, száraz helyen tárolni.

Az ibolya friss, vagy szárított virágának forrázata enyhe hashajtóhatású, hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákban alkotórészként vagy idegnyugtató, köptető, izzasztószerként is használható, tehát mint gyógynövény is jelentős. Különleges teakeverékekben is kitűnően érvényesül aromája. Egy esti, pihentető hatású és kellemes álmokat kívánó teakeverékből soha nem hiányozhat.

Ibolyás palacsinta ibolyasziruppal
Hozzávalók (8 db) a palacsintához: 1 tojás, 15 dkg liszt, csipetnyi só, 1 kiskanál cukor, 2,5 dl tej, szódavíz, a sütéshez olaj.
Hozzávalók az ibolyás krémhez: 20 dkg ricotta sajt, 5 dkg porcukor, 1 dl tejszín, egy maréknyi ibolyavirág.
Hozzávalók a sziruphoz: 2 evőkanál virágméz, egy nagy csokor ibolya.

Ibolyás palacsinta ibolyasziruppal
Ibolyás palacsinta ibolyasziruppal. Fotó: Gabula András.

A tojás csipetnyi sóval meg a cukorral felverjük, majd a lisztet és a tejet apránként hozzáadva simára elkeverjük. Kevés szódavízzel hígítjuk, majd egy kisebb, kiolajozott serpenyőben palacsintákat sütünk belőle. Sütés közben, amikor a tésztás serpenyőben szétfolyatjuk, ibolyavirágokat szórunk bele, melyek belesülnek a tésztába. A tölteléket a ricottát eldolgozzuk a cukorral, majd a habbá vert tejszínt és az ibolyavirágokat is beleforgatjuk.

A mézet egy deciliter vízzel hígítva kis lábosba töltjük. Beleszórjuk az ibolyavirágokat, és lassú tűzön 8-10 percig forraljuk. Ez alatt a szirup átveszi a virágok illatát és színét. A palacsintákat egyenként, vékonyan megkenjük a virágos krémmel, felcsavarjuk, és az ibolyasziruppal megöntözve, esetleg porcukorral meghintve tegyük az asztalra.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés