Akácvirág méhvel

Növényeink ehető virágai 1. – Az akácvirág

Bizonyára sokak emlékképei közt felmerül, amikor gyermekkorában csak úgy, a fáról letépve csipegette az akác fehér virágocskáit májusi délutánokon, illetve amikor a Nagyi palacsintatésztába bugyolálva ki sütötte forró olajban az édes fürtöket. Az akác virága egyike a hazai legismertebb ehető virágoknak.

Akác (Robinia pseudoacacia)
Az akác Észak-Amerikából, a XVI. században került az öreg kontinensre. Mióta Tessedik Sámuel meghonosította hazánkban is e szívós fát, elválaszthatatlan lett a magyar földtől, talán azt is gondolhatnánk, ősi magyar fánk. A magasabb hegyeket kivéve szinte mindenhol megtalálhatjuk, s az alföldi tanyák képéhez is hozzátartozik. Gyors növekedésű, tartós fája miatt értékes, erdeink majd egyötödét akácosok teszik ki. Nagyon fényigényes, a meleg, napsütéses tájakat kedveli a legjobban, s fagyra érzékeny. Az üde, laza, jól szellőzött talajokon nő, de megél a jobb homokon, a sziken és a vízmosásos területeken is. Laza talajon a felszín alatt messze szétterül, és mélységben is lehatol. Kötöttebb sziklás talajon a gyökerek felszínesek maradnak. Gyökerein apró gumócskákat találunk, amelyekben Bacillus radicicola nevű baktériumok élnek az akáccal szimbiózisban. Ezek nagy mennyiségű nitrogént kötnek meg a levegőből.

Jó termőhelyen elsőrendű fává nő. Törzse zárt állásban egyenes, hengeres, idősebb korban ormos, koronája laza, vékony ágú. Szabad állásban törzse erős ágakra bomlik, gyakran villásodó.

Virágai 10-15 cm hosszú, lógó, fehér fürtöket alkotnak. Május közepétől, június közepéig virágoznak. A kellemes illatú virágok a legjelentősebb mézelők, melyek kedvező időben az egész koronát elborítják. Fehér virágfürtjeinek illata megédesíti a májusi éjszakákat, s miután kitűnő méhlegelő, innen indul világhódító útjára a magyar akácméz. Mivel a virágzás az ország déli részétől észak felé haladva időben eltolódik, a vándorméhészeknek lehetőségük adódik ezt kihasználva, akár 6-8 héten át is akácról gyűjtetni a mézet.

Könnyed illat és gyógyhatás
Az akác virágából készült teát a népi gyógyászat meghűléses betegségeknél köhögéscsillapítóként alkalmazza. Kellemes aromája miatt szörpöt is készítenek belőle. Manapság az illatszeripar is használja. Az újdonságnak számító akácvirág pálinka igazán különleges élménnyel kecsegtet, illatában és ízében is megőrizve a virágos könnyedséget, mindenképp érdemes megkóstolni!

Fehér fürtök a konyhában
Fontos megjegyezni, hogy étkezési célra a szennyezett területektől távol, semmiképp sem az utak mellől gyűjtsük a virágokat! Ügyeljünk arra, hogy a kis rovarok ne kerüljenek az ételbe! A leszedett virágfürtöket érdemes szétteríteni egy tiszta abroszon, árnyékos helyen, így a kis rovarok rövid idő alatt messze menekülnek a virágokról. Ugyanezt a célt szolgálja, ha hideg vízzel öblítjük le a virágokat.

Az akácvirág felhasználása sokféle módon lehetséges. A leginkább ismert étel: a bundázott, vagy köntösben sült akácvirág, amely a palacsintatésztába mártott, s forró olajban kisütött virágfürtöket takarja. Az így elkészült bundás virágzatot porcukorral meghintve fogyasztjuk. A rántott húshoz hasonló módon bepanírozott, majd kisütött virágfürtök remek köretként szolgálhatnak egy könnyű, tavaszi báránysült mellé. A szárról lecsipkedett virágocskákat salátába keverhetjük, sokféle kerti zsengeséggel kitűnő egyveleget alkot. Mindenképpen mézzel készült dresszing kívánkozik hozzá!

Szinte adja magát, hogy az akác virágzásának idején, a mézzel édesített pohárkrémek, túrós-joghurtos könnyű desszertek bolondítója, díszítője az akácvirág legyen.

A korai cseresznyéből hideg leves akácvirágokkal készült üdítő igazolja, hogy az egy időben érő gyümölcsök és a nyíló, fogyasztható virágok milyen pompás összhangban vannak egymással. Hiába, a Teremtő erről is gondoskodott! Az akácvirágból házilag készülhet üdítő ital és szörp is, melyek mindegyike jóízű szomjoltó. Erdély egyes vidékein iparszerűen az akácvirágából dzsemet is állítanak elő.

Miért együnk virágot?
Joggal merülhet fel a kérdés: miért is kell virágot enni? Aki egyszer is kóstolt virágot, annak, azt hiszem, nem kell magyarázni, hiszen régen túl vagyunk már azon, hogy azért együnk, hogy éhségünket csillapítsuk. Az „étvágy” szóban is benne foglaltatik, hogy azt az ízek utáni vágy szüli. S a virágok megízlelésével egészen új világot ismerhetünk meg: finom, könnyed és különleges ízeket, s e közben egyszerre olvad szét a virágpor és a nektár édessége a szájban a szirmok savanykás, olykor csöppet kesernyés zamatával. Egy új és ismeretlen világ, amelyet az ínyenceknek mindenképpen fel kell fedezni!

Akácvirág-receptek

Akácvirág köntösben

Hozzávalók 4 személyre:

16 fürt akácvirág, 2 tojás, 2 evőkanál cukor, 20 dkg liszt, 2,5 dl tej, a sütéshez: olaj, a tálaláshoz: cukor

A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet meg a tejet. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve kínáljuk.

Akácvirágos rebarbarapuding

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg rebarbara, 20 dkg cukor, 1 citrom, 8 fürt akácvirág, 3 evőkanál búzakeményítő

A rebarbarát megtisztítjuk és 2 cm-es darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Ha a rebarbara megpuhult, a búzakeményítőt beleszórjuk és folyamatosan kevergetve 1-2 percig forraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a száráról lecsípett akácvirágokat és a masszát vízzel kiöblített formába töltjük. 3-4 órán át hűtőszekrényben dermesztjük, majd a formából tálra borítva, cikkekre vágva kínáljuk.

Túrókrém akácvirággal

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg túró, 2 tojássárgája, 10 dkg méz, 1 dl tejszín, 8 fürt akácvirág

A túrót szitán áttörjük. Hozzáadjuk a mézet és a tojássárgákat és simára keverjük, végül a kemény habbá vert tejszínt és a szárától lecsipkedett akácvirágokat is beleforgatjuk. A krémet talpas poharakba töltjük és tálalás előtt néhány órára behűtjük.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés