Chamaerops humilis (európai törpepálma, lószőrpálma)

Chamaerops humilis (európai törpepálma, lószőrpálma)

„Egzotikus növények a kertben” cikksorozat, 3. cikk

Származása, elterjedése
A földtörténeti harmadkor szubtrópusi klímájának gazdagabb pálmaflórájából a 2-2,5 millió évvel ezelőtt beköszöntött negyedkori jégkorszak után mindössze két pálmafaj maradt fenn Európában. Az egyik a Kréta szigetén őshonos krétai datolyapálma (Phoenix theophrasti), a másik pedig a törpe-, vagy lószőrpálma (Chamaerops humilis).

A Chamaerops humilis a földközi-tengeri szigetek (Korzika, Szardínia, Szicília, Málta) és a dél-európai országok és országrészek, így Portugália, Spanyolország, Dél-Franciaország, Olaszország mellett a Földközi-tengerrel határos északnyugat-afrikai országokban is megtalálható. Nagyobb csoportokat találhatunk Marokkóban, Algériában és Tunéziában. A puszta köves, sziklás területeket, mint Andalúzia és Szicília hegyoldalai, sűrű bozótként növi be. A Chamaerops humilis a nemzetség egyetlen képviselője.

Chamaerops humilis (európai törpepálma, lószőrpálma)
Chamaerops humilis (európai törpepálma, lószőrpálma)

Leírása
Rendkívül változékony faj, amely a növekedési erélyében, a termések színében, a levél alakjában, méretében és színében, illetve a levélnyél tüskézettségében nyilvánul meg. A különféle változatokról általánosságban elmondható, hogy törzsét levélmaradványok és rostok borítják, a törzs alapjából növekedő sarjakkal később bokorszerű telepeket alkot. Magas törzset csak idős korára fejleszt, de általában ez sem haladja meg a 6 métert. Legyezőszerű levelének színe a szürkéskéktől a sötétzöldig változhat, mélyen hasogatott és főként a középső szegmensek csúcsa kettéhasított. A levéllemez átmérője 40-90 cm. A levélszeletek keskenyek, a levél fonáka fehér pikkelyszőrös. Levélnyele változatos hosszúságú, hegyes tüskékkel szegélyezett. Bogas torzsavirágzata a levélnyelek között jelenik meg, virágai sárgák. A porzós és a termős virágok a legtöbb esetben külön növényen fejlődnek, de előfordulnak hímnős virágú egyedek is. Ritkán megfigyelhetünk olyan növényeket, melyeken mind a két ivarú virág megtalálható. A kb. 2 cm hosszú, ovális alakú egymagvú termése vöröslő vagy sárgásbarna színű. 10-15 mm nagyságú, enyhén ovális világos- vagy középbarna színű magja rendszerint 4-10 hét alatt, 25°C-nál magasabb hőmérsékleten pedig sokszor 2-3 hét alatt kicsírázik.

Az egyik legidősebb példány a Padovai Botanikus Kertben található. A kertbe látogató Goethe már több mint kétszáz éve felnézhetett az ott élő matuzsálemkorú példányra, amely meg is ihlette. Goethe pálmája egy saját kis üvegházban, a szélsőséges időjárástól megóvva él a kertben az 1585-ös ültetési ideje óta.

Változatai
A Chamaerops humilisnek széles elterjedése következtében a különböző tájegységeken, más-más talajon és klímán sajátos habitussal rendelkező változatai alakultak ki, és számos populáció a természetes elszigeteltsége folytán nagyon eltérő megjelenésűvé vált. A két legismertebb, és néha a hazai kertészetekben is megtalálható változat:

Chamaerops humilis var. cerifera (syn: argentea)
A marokkói Atlasz-hegységben 1700 méteres tengerszint feletti magasságban is él. A levelek színe hamvas, szürkéskék, a levélszeletek keskenyek. A levélnyél és a majdnem kör alakú levéllemez az alapfajhoz képest lényegesen kisebb, így a növény összképében zömökebbnek tűnik. Törzsmagassága ritkán nagyobb 1 méternél. Talán a legjobb hidegtűrésű az összes változat közül.

Chamaerops humilis var. vulcano
A Szicíliában és az attól északra megtalálható Vulcano szigetén honos változat. Bokros növekedésű, legfeljebb fél méteres törzset növeszt. A levélszeletek az összes változat közül ennél a legszélesebbek. A levelek színe általában sötétzöld.

Mivel a növény fejlődésére erőteljes hatást gyakorolnak az abiotikus tényezők, így konténeres nevelés során a különböző változatokra amúgy jellemző külső jegyek nem minden esetben jelennek meg úgy, mint a természetes élőhelyükön élő növényeknél.

Talaj- és tápanyagigénye
A talajtípusra nem érzékeny, a sziklahasadéktól a tengerparti sós homokig szinte mindenen megél, de a jó vízáteresztő-képesség fontos számára. Középkötött, semleges kémhatású talajt kedvel. Növekedésének sebességét és a növény formáját a felvehető tápanyagtartalom nagyban befolyásolja, de a helyesen megválasztott tápanyag-utánpótlás a növény hidegtűrésére is hatással van. Magas nitrogéntartalmú és káliumtúlsúlyos műtrágyával, vagy érett szarvasmarhatrágyával biztosítsuk számára a tápanyagigényét.

Víz- és páraigénye
Bár nem túl vízigényes, a forró nyári napokon gyakrabban kell öntözni. A folyamatosan nedvesen tartott talajt nem kedveli. A nyári esőktől és a légmozgástól nem kell félteni. A téli csapadékra a kiültetett növény érzékeny.

Fényigénye
Fényigényes, szoktatás után a teljes nap is csak ritkán tesz kárt a levelekben. Félárnyékban vagy részleges árnyékban fejlődik a legkielégítőbben.

Kiültetése
Telepítésre legalább 4-5 éves példányt válasszunk, és akár talajcserével biztosítsuk számára a megfelelő talajigényeket. A tavaszi fagyok biztos elmúltával április közepétől május közepéig ültethető.

Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon nem télálló, -12 °C-on erős fagyási sérülések jelentkeznek a levelein, ha pedig a hőmérséklet -15 °C alá csökken, a növény elpusztul. Ettől még nem kell lemondani a kerti felhasználásáról, hiszen déli oldalon közvetlenül a házfal mellé telepítve a kiváló mikroklímájú helyeken gyönyörű növényeket nevelhetünk. Budapesten és a Balaton-felvidéken is vannak több éve kiültetett példányok.

A téli csapadékvédelem mellett a vészfűtésről is érdemes gondoskodni. Hazánkban még elvétve kapható kerti felhasználásra szánt jól szigetelt fűtőszál, amely a hozzákapcsolható termosztát segítségével a kritikus éjszakákon megvédi a növényt az elfagyástól.
Bár szabadföldben növekedése meggyorsul, levelei merevebbek, edzettebbek lesznek, a Chamaerops humilis kerti nevelése csak gondos, tapasztalt növénytartóknak ajánlható.

Szobai nevelése
Mivel elsősorban szobanövényként tartjuk számon, ezért szükséges megjegyezni, hogy sötét, árnyékos helyiségben nevelve levélnyelei megnyúlnak, zömök, bokorszerű formáját elveszíti. Kiválóan alkalmas dézsás nevelésre. Ilyenkor tavasztól őszig a kertben, teraszon tartható, télen pedig tartsuk világos helyen, hidegházi körülmények között 12-14 °C fokon, visszafogott öntözés és tápanyag-utánpótlás mellett.

Megjegyzés
Tudományos nevét alacsony méretéről, közvetlenül a talaj közelében elterülő formájáról kapta. A humilis jelző a latin humus (föld) szóból származik, jelentése alacsony, törpe. Ennek tükörfordításából származik az egyik magyar neve is: a törpepálma. A lószőrpálma név az afrik nevű, lószőrhöz hasonló termékből ered, amely a szálakra hasogatott leveleiből készített rostanyag. Az afrikot a kárpitosok töltőanyagként, az észak-afrikai népek a rostokat teveszőrrel keverve vászon és pokróckészítésre használták. Szárított leveléből különböző használati tárgyakat, seprőt, kosarat készítenek.

Felfelé mutató nyí­lhirdetés